Väite: Suomalaisia Panssari-Sisuja ilmestyi Ukrainaan – puolustusministeri Kaikkonen ei kommentoi

Sosiaaliseen mediaan ilmestyi torstaina kuvia ja videoita, joiden väitetään esittävän Suomen Ukrainan armeijalle lahjoittamia panssaroituja Pasi-vaunuja.

Pasi-panssariauto kuvattuna 1997.

15.9. 16:34

Suomessa valmistettuja Pasi-panssariajoneuvoja epäillään lahjoitetun Ukrainan asevoimille.

Sosiaaliseen mediaan jaettiin torstaina valokuvia ja videoita, joiden väitettiin esittävän Ukrainassa olevia Pasi-vaunuja.

Kuvia ja videoita jaettiin ainakin viestipalvelu Telegramissa ja Twitterissä. Eräässä Telegramin videossa väitetään, että Pasit olisi siirretty Donbasiin Suomen puolustusvoimien avustuksella.

Täyttä varmuutta vaunujen sijainnista ja käytöstä ei kuitenkaan ole.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ei halunnut torstaina kommentoida HS:lle Suomen lähettämän avun sisältöä.

Julkisuuteen tulleissa kuvissa XA-180- tai XA-185-tyyppiset Pasit on maalattu samannäköisellä maastovärityksellä kuin Suomen puolustusvoimien vaunut.

Toisaalta vastaavan näköisiä ja tyyppisiä Paseja on käytössä esimerkiksi Virossa yli 50 kappaletta. Puolustustarvikeyhtiö Patria teki viime vuonna virolaisten kanssa sopimuksen niiden elinkaaren jatkamisesta.

Viro on ollut kokoonsa nähden erittäin suuri aseavun antaja Ukrainalle, mutta se ei ole kuitenkaan kertonut, että se olisi lahjoittanut vaunujaan Ukrainaan.

Pasi-vaunuja onkin vuosikymmenten myötä viety lukuisiin maihin. Niiden joukossa ovat Suomen naapurimaista Ruotsi ja Norja. Pasit ovat olleet myös suosittuja YK-joukkojen käytössä.

Alkuperäisen Panssari-Sisun eli XA-180-vaunun tuotanto alkoi vuonna 1984. Vuosina 1984–1994 vaunuja valmistettiin 377 kappaletta.

Vaunusta kehitettiin 1990-luvulla XA-185-versio. Vaunun pitkän elinkaaren aikana siitä onkin tehty useita erilaisia versioita erilaisilla mallinumeroilla eri käyttöihin.

Puolustusvoimien käytössä on nykyään satoja Paseja. Patria peruskorjasi vanhimpia versioita jo viime vuosikymmenellä. Peruskorjauksen myötä niiden käyttöikä jatkuu ensi vuosikymmenen loppuun asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat