Ylilääkäri Otto Helve valittiin Mika Salmisen seuraajaksi

Otto Helve on Mika Salmisen tavoin tullut suurelle yleisölle tutuksi koronakriisin hoidossa. Helve aloittaa uudessa tehtävässä viimeistään lokakuussa.

THL:n ylilääkäri Otto Helve on työskennellyt

16.9. 9:57 | Päivitetty 16.9. 10:22

Ylilääkäri Otto Helve on valittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston uudeksi johtajaksi. Helve aloittaa uudessa tehtävässä viimeistään lokakuussa.

Aiemmin terveysturvallisuus­osaston johtajana työskennellyt Mika Salminen siirtyi syksyllä THL:n Hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajaksi. Hänen seuraajakseen haki 16 ihmistä.

Lue lisää: Mika Salmisen seuraajaksi haki 16 ihmistä

Helve työskentelee tällä hetkellä osaston infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkönä, ja on Salmisen tavoin tullut suurelle yleisölle tutuksi koronakriisin hoidossa.

Helve vastaa vastedes myös THL:n koronatoimista. Tällä hetkellä epidemiatilanne on hänen mukaansa Suomessa varsin rauhallinen, ja suurin osa väestöstä on rokotettu.

”Koronapandemia on opettanut meille valtavasti, ja toki pandemian aikana meiltä on myös odotettu paljon. Haluan hyödyntää oppimaamme ja kehittää osaston toimintaa maan johtavien asiantuntijoiden kanssa niin, että kaikkien Suomessa asuvien terveysturvallisuus edelleen vahvistuu”, Helve sanoo THL:n tiedotteessa.

Taustaltaan Helve on lastentautien erikoislääkäri, lasten infektiolääkäri sekä terveydenhuollon erikoislääkäri. THL:ssä hän on työskennellyt useita jaksoja, yhtäjaksoisesti huhtikuusta 2020 lähtien.

Helve kertoo harrastavansa taekwondoa ja kirjallisuutta.

Terveysturvaajat-osastolla on kolme yksikköä: asiantuntijamikrobiologia, infektiotautien torjunta ja rokotukset sekä ympäristöterveys.

Yhdeksi lähitulevaisuuden merkittäväksi tutkimuskohteeksi Helve nostaa sen, miten ilmastonmuutos ja sen torjunta vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme.

Näitä vaikutuksia on paljon, ja ne syntyvät montaa kautta: maanviljelyksen ja ruokatuotannon edellytykset muuttuvat, sään ääri-ilmiöt lisäävät onnettomuuksia, sateiden yleistyminen aiheuttaa kosteusvaurioita taloihin, uimavesien mikrobimäärät lisääntyvät, helle lisää kuolleisuutta ja talvien pimeys masentaa.

Lisäksi ilmaston lämpeneminen ja lisääntyvät sademäärät vaikuttavat eläinten, kuten eri hyönteisten, levittämien tautien yleisyyteen. Mitä leudompaa on, sitä nopeammin ja laajemmalle hyönteiset ja taudit voivat levitä.

”Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia havaitaan jo nyt. Tutkimme ja seuraamme näitä vaikutuksia ja pyrimme muun muassa lisäämään ihmisten tietoisuutta siitä, miten vaikkapa pitkäkestoisen helteen haitoilta voi suojautua”, Helve sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat