Seitsemän koiraa läkähtyi kuoliaaksi kuumassa autossa – Kuvat näyttävät karut olot, joissa rescuekoiria kuljetettiin Moskovasta Suomeen

Rescuekoiria kuljetettiin Venäjältä Baltian kautta Suomeen kuljetushäkeissä auton takatilassa. Seitsemän koirista kuoli matkan aikana ja kolme jouduttiin lopettamaan Helsingissä.

Rescuekoiria kuljetettiin Suomeen häkeissä.

21.9. 12:20

Kaikkiaan kymmenen Suomeen kuljetettua koiraa kuoli kesällä 45 tuntia kestäneen automatkan seurauksena.

24-vuotias mies kuljetti heinäkuussa Venäjältä Latvian ja Viron kautta Suomeen 32 rescuekoiraa kuljetushäkeissä kuorma-auton takatilassa.

Laivamatkan aikana Tallinnasta Helsinkiin lämpötila autossa nousi niin kuumaksi, että seitsemän koiraa kuoli ennen saapumista Suomeen. Lisäksi helsinkiläiseen eläinsairaalaan otettiin sisään 14 heikossa kunnossa ollutta koiraa, joista kolme jouduttiin lopettamaan huonon hoitoennusteen vuoksi.

Koirat lastattiin kuljetusautoon puolilta öin 30. kesäkuuta ja 1. heinäkuuta välisenä yönä Moskovassa sijaitsevalla koiratarhalla, Helsingin poliisin esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan.

Lastauksen jälkeen kuljettaja ajoi Venäjän ja Latvian raja-asemalle Burachkissa. Ennen rajaa hän pysähtyi huoltoasemalle ulkoiluttamaan, ruokkimaan ja juottamaan koiria. Niille annettiin myös rauhoittavia lääkkeitä.

Burachkin rajanylityspaikalla kuljettaja odotti 11 tuntia ennen kuin pääsi ylittämään rajan Latvian puolelle myöhään 1. heinäkuuta. Esitutkinnan perusteella koirat olivat odotusajan kuljetushäkeissä.

Illalla ennen rajan ylittämistä mies kertomansa mukaan siivosi koirien kuljetustilan ja ruokki ja juotti koirat. Samana iltana kuvattu video on viimeinen tallenne, josta on nähtävissä kaikkien koirien vointi. Tässä vaiheessa koirat vielä näyttivät hyväkuntoisilta.

Auton kuormatilassa oli yhteensä 31 koirien kuljetushäkkiä kahdessa tai kolmessa kerroksessa päällekkäin.

Latviassa mies pysähtyi lepäämään ja nukkui kuusi tuntia lauantaiaamuun saakka. Yön ajan koirat olivat kuljetusautossa, joka ei ollut käynnissä.

Herättyään mies ruokki koirat, lisäsi niille vettä ja jatkoi matkaa. Noin kolmen tunnin päästä aamulla hän ulkoilutti yhden koirista. Muita koiria hän ei matkan aikana enää ulkoiluttanut. Venäjän puolella Burachkissa tehty ulkoilutus jäi koirille matkan viimeiseksi. Syyksi tälle mies esitti karkaamisriskin.

Kuljettaja ajoi laivaan 2. heinäkuuta kello 16.08 Tallinnan satamassa. Laiva lähti satamasta matkaan vajaa puoli tuntia myöhemmin.

Kertomansa mukaan mies tarkisti koirien voinnin ja lisäsi vettä ennen kuin siirtyi autokannelta laivan matkustajakannelle. Koirat jäivät autoon, jota ei saanut pitää käynnissä autokannella. Koska auto oli pois päältä, myöskään auton viilennyslaite ei toiminut.

Laivamatkan puolivälissä mies yritti kertomansa mukaan mennä autokannelle tarkastamaan koirien vointia, mutta ovi kannelle oli lukossa. Esitutkinnan perusteella mies ei kysynyt laivan henkilökunnalta apua tai kertonut heille olevansa huolissaan eläinten voinnista.

Tallinnasta Helsinkiin suunnanneen laivamatkan aikana katon tuuletusluukku oli raollaan, mutta ovet olivat kiinni.

Laivan saavuttua Helsingin satamaan kello 18.30, mies ajoi kuljetusauton ulos laivasta ja huomasi osan koirista kuolleen. Elossa olevat koirat olivat huonossa kunnossa.

Kuljettaja otti yhteyttä laivan henkilökuntaan, joka puolestaan kutsui paikalle tulliviranomaiset.

Kun tullitarkastaja tarkasti koirien tilanteen heti Helsinkiin saapumisen jälkeen, hän arvioi auton sisällä olevan pitkälti yli 30 tai jopa lähemmäs 40 astetta. Lämpötila Helsingissä oli laivan saapumisen aikaan noin 24 astetta.

Auton kuormatilassa oli yhteensä 31 häkkiä molemmilla seinustoilla, kahdessa ja kolmessa päällekkäisessä rivissä.

Autossa tuoksui voimakkaasti ulosteelta, eivätkä koirat normaalista poiketen haukkuneet lainkaan.

Tulliviranomaiset suihkuttivat ensiapuna koirien päälle kylmää vettä, mutta koirat olivat jo niin huonossa kunnossa, etteivät ne juuri reagoineet siihen.

Suomeen saapumishetkellä elossa olleista koirista kolmella todettiin vakava lämpöhalvaus ja useilla muilla kohtalainen lämpöhalvaus.

Kuolleille koirille tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että mahdollisena kuolinsyynä voitiin pitää lämpöhalvauksen aiheuttamaa elimistön kohonnutta lämpötilaa.

Esitutkinnan perusteella autossa oli laivamatkan aikana ollut auki ainoastaan katon tuuletusluukku. Kuljetusauton takatilassa oli tuuletintoiminnolla viilentävä ilmastointilaite, mutta laite toimi vain auton ollessa käynnissä.

Kuljettaja kertoi muutoin seuranneensa takatilan lämpötilaa ajotilan mittarista, mutta laivamatkan aikana lämpötilan seuraaminen ei ollut mahdollista.

Jo aiemmin matkan varrella hän oli kertonut eräässä lähettämässään ääniviestissä, että kuljetustilassa oli kuuma ja auton ilmastointi toimi heikosti.

Seitsemän koirista kuoli kuljetushäkkeihinsä laivamatkan aikana.

Koiria kuljettanut mies työskentelee liettualaisessa yrityksessä, joka kuljettaa koiria ja kissoja Euroopan maihin.

Yritys oli pestattu kuljettamaan moskovalaisesta löytöeläinkodista koiria kahdelle suomalaiselle eläinsuojeluyhdistykselle. Perillä eläinten oli määrä jatkaa eläinhoitolan kautta uusille omistajille.

Miehelle on myönnetty Liettuassa eläinkuljetuksiin vaadittava todistus. Hän kertoi poliisille esitutkinnassa käyneensä Liettuassa yhden päivän kestäneen eläinkuljetuksen peruskoulutuksen.

Kuljettajan vastuuta ja rikosepäilyä koirien kuolemiin liittyen käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa.

Syyttäjä vaatii koiria kuljettaneelle 24-vuotiaalle valkovenäläismiehelle vähintään vuoden ehdollista vankeusrangaistusta ja sakkoja törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Syyttäjän mukaan kuljettaja laiminlöi koirista huolehtimisen ja aiheutti koirille tarpeetonta kipua kuljetuksen aikana. Haastehakemuksessa sanotaan, että auton ilmastointilaite ei toiminut kunnolla, ja koiria oli auton tilaan suhteutettuna liikaa.

Syyttäjän mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska kyse oli ammattimaisesta eläinkuljetuksesta ja kuljettaja oli saanut jonkinlaista eläinkuljetuskoulutusta.

Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa syyskuun lopulla.

STT:n mukaan koiria kuljettanut epäilty myönsi eläinrikossyytteen oikeudessa, mutta vetosi siihen, ettei toiminta ollut tahallista. Puolustus nosti oikeudessa esiin kysymyksen miehen työnantajan vastuusta tapahtumiin: kuljettajan työnantaja oli puolustuksen mukaan vastannut siitä, että koirat tuotiin autolautalla Suomeen.

Poliisi on tutkinut myös koirakuljetuksesta vastaavan yhtiön vastuuta, mutta yhtiötä koskeva syyteharkinta on vielä kesken.

Lue lisää: Rescue-koiria turmiollisesti kuljettanut myönsi eläinrikoksen

Lue lisää: Rescue-koiria kuoli lämpö­halvaukseen 45 tuntia kestäneellä matkalla, syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden ehdollista vankeus­rangaistusta

Lue lisää: Poliisin tutkinta valmistui: Venäjältä kuljetetut rescue-koirat kuolivat liian kuumaan autoon

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat