Oikeus: Poliisi ei olisi saanut vahvistaa jengiläisten nimiä Helsingin kaupungille

Poliisilla ei ollut hovioikeuden mukaan laissa säädettyä perustetta luovuttaa tietoja henkilöiden jengitaustasta Helsingin kaupungille.

Keskusrikospoliisin työntekijät vapautuivat syytteestä Helsingin hovioikeudessa. Keskusrikospoliisin päätoimipaikka sijaitsee Vantaan Jokiniemessä.

16.9. 13:10

Helsingin hovioikeuden mukaan keskusrikospoliisissa työskennelleillä poliiseilla ei ollut oikeutta paljastaa tilojen vuokraamisesta kiinnostuneiden henkilöiden jengitaustaa Helsingin kaupungille. Oikeus päätyi kuitenkin hylkäämään poliisien virkarikossyytteet teon vähäisyyden perusteella.

Rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ja hänen alaisenaan työskennellyt rikosylikonstaapeli olivat syytteessä tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Syynä oli se, että he vahvistivat vuonna 2017 Helsingin kaupungille tilojen vuokraamisesta kiinnostuneiden jengiläisten taustat Bandidos-jengissä.

Helsingin kaupunki oli pyytänyt poliisilta tietoa siitä, oliko erään kiinteistön suunniteltuun vuokraukseen liittyvillä toimijoilla kytköksiä jengiin.

Helsingin kaupunki ilmoitti poliisin lausunnon jälkeen tilaa havitelleille toimijoille, että asiassa tulisi erittäin todennäköisesti kielteinen päätös. Vuokrasopimusta ei tehty.

Hovioikeuden mukaan moottoripyöräkerhon jäsenyys on tässä tapauksessa lähtökohtaisesti yksityiselämän piiriin kuuluva tieto, joka on julkisuuslain perusteella salassa pidettävä.

Poliisilla ei ollut hovioikeuden mukaan laissa säädettyä perustetta luovuttaa tietoja henkilöiden jengitaustasta Helsingin kaupungille. Poliisien menettelyn yhteiskunnallinen tai yleisesti hyväksytty tarkoitus ei poistanut sen oikeudettomuutta, hovioikeus totesi ratkaisussaan.

Hovioikeus arvioi kuitenkin poliisien teon vähäiseksi, minkä vuoksi heidän syytteensä hylättiin.

Myös Helsingin käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteet, mutta se perusteli vapauttavaa päätöstään toisin kuin hovioikeus.

Käräjäoikeuden mukaan jäsenyyttä rikollisjärjestössä ei voida pitää sellaisena yksityiselämään kuuluvana asiana, joka olisi pitänyt julkisuuslain perusteella salata.

Käräjäoikeus myös totesi, että julkisuuslakia koskeva oikeustila on eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin eriävien näkemysten perusteella tällä hetkellä epäselvä. Myöskään tämän takia poliiseja ei olisi voinut tuomita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat