Pasi Kinnusen riista­kameraan tallentuneen erikoisen kissa­eläimen rotu selvisi

Hammaslahtelaisen Pasi Kinnusen riistakamera tallensi torstaina epätavallisen kuvan kissaeläimestä. Aluksi kissaa epäiltiin servaaliksi.

Hammaslahtelaisen Pasi Kinnusen riistakameraan tallentuu torstaina laikukas kissaeläin

16.9. 12:34 | Päivitetty 16.9. 14:07

Pohjois-Karjalassa riistakameraan tallentunut kissaeläin ei olekaan todennäköisesti servaali.

Pohjois-karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valvontaeläinlääkäri Tiia Haukka kertoo HS:lle että riistakameraan tallentunut eläin on todennäköisesti savannikissa.

"Meidän tiedossamme on, että Joensuun alueella asuvalla henkilöllä on lemmikkinä savannikissoja, jotka ulkoilevat vapaasti”, Haukka kertoo.

Hänen mukaansa paikallista Ely-keskusta on tiedotettu asiasta.

Hammaslahtelaisen Pasi Kinnusen riistakamera tallensi torstaina epätavallisen kuvan kissaeläimestä. Kuvassa oli laikukas, hieman gepardia muistuttava eläin.

Aluksi kissan epäiltiin olevan itäisestä ja keskisestä Afrikasta kotoisin oleva servaali. Epätavallisesta havainnosta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Lue lisää: Pasi Kinnusen riista­kameraan tallentui afrikkalainen kissaeläin

Savannikissa on servaalin ja kesykissan risteytys. Valvontaeläinlääkäri Haukka kuvaa niitä ”kissamaailman koirasusiksi”.

Servaalit luokiteltiin Suomessa vieraslajiksi vuonna 2016, jonka jälkeen sitä ei ole saanut tuoda maahan, pitää hallussa, myydä tai päästää luontoon. Omistajat saavat kuitenkin pitää ennen tätä otetut lemmikkieläimet niiden luonnolliseen kuolemaan saakka.

Ensimmäisen sukupolven savannikissat ovat luonteeltaan vaativia ja niillä on perimässään jäljellä paljon servaalin ominaisuuksia. Ne ovat voimakkaita ja hyvin energisiä.

Rodun kasvattaminen on sallittu muun muassa Yhdysvalloissa. Suomeen savannikissaa koskettavat tarkat tuontiohjeet, jotka vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä kaupallinen tuonti vai tuleeko lemmikki omaksi.

Alle viidennen sukupolven savannikissoja, jotka on otettu ennen lain voimaantuloa, voi pitää lemmikkeinä mutta esimerkiksi niiden pennuttaminen on kiellettyä. Savannikissat lasketaan kesykissoiksi viidennessä sukupolvessa.

Haukka ei usko kissaeläimestä olevan vaaraa ulkopuolisille.

Laki ei varsinaisesti kiellä pitämästä kesykissaa vapaana, mutta omistajan on huolehdittava vapaana ulkoilevan kissan kohdalla siitä, että kissa ei vapaana ollessaan aiheuta vahinkoa, tai että eläin ei itse joudu kärsimään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat