Neljän seuraavan viikon ennuste: Lokakuu voi alkaa jopa ”selvästi” tavallista lämpimämpänä

Maanantaina sää on epävakainen ja kuurosateita voi tulla missä päin tahansa. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila voi kohota jopa 15 asteeseen, jos aurinko pääsee näyttäytymään.

Jalankulkija kosteassa syyssäässä Espoon Kirkkojärvellä perjantaina 16. syyskuuta.

17.9. 17:20

Ensi viikosta on tulossa hieman tavanomaista viileämpi Suomessa, selviää tuoreesta Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) ennusteesta.

Kuukausiennusteen mukaan 19. syyskuuta alkavan viikon keskilämpötila voi olla kaksikin astetta tavanomaista viileämpi. Maan etelä- ja keskiosissa poikkeama on huomattavin.

Viileys johtuu pohjoisvirtauksesta, joka tuo alkuviikosta mukanaan myös puuskaista tuulta. Samalla säässä tapahtuu käännös kuivempaan suuntaan, kertoo meteorologi Joonas Koskela Forecan ennusteessa.

Kuukausiennusteen perusteella ensi viikon sää on korkeapainevoittoista ja sateet jäävät ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä vähäisemmiksi.

Maanantaina sää on epävakainen ja kuurosateita voi tulla missäpäin tahansa, kertoo meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta.

”Alkuviikosta Suomen kaakkoispuolelta on tulossa matalapaineen alue, jonka reittiä vielä seurataan. Riippuu siitä, ulottuuko Itä-Suomeen enemmän sateita.”

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila on kymmenen asteen tienoilla ja voi kohota jopa 15 asteeseen, jos aurinko pääsee näyttäytymään. Lapissa lämpötilat ovat viiden ja kymmenen asteen välillä.

Tiistaina sää on hieman poutaisempi ja sadekuuroja on vähemmän liikkeellä. Sateita voi kuitenkin tulla maan etelä- ja keskiosissa.

Tiistai on maanantaita viileämpi. Korkeimmillaan lämpötila jää 12–13 asteen paikkeille maan etelä- ja keskiosissa ja lännessä kymmenen asteen tienoille. Lapissa lämpötilat vaihtelevat 5–10 asteen välillä.

Keskiviikkona korkeapaine näyttää vahvistuvan Suomen yllä.

”Sateita ei ole mainittavasti näköpiirissä, mutta yksittäisiä kuuroja voi jossain päin tulla.”

Sää on edelleen varsin kolea, ja lämpötilat voivat jäädä alle kymmenen asteen maan keskiosissakin.

Loppuviikkoa kohden lämpötiloissa ei näy suurta heittoa. Torstaina ja perjantaina sateet jäävät vähäisiksi, mutta viikonloppuna sää voi muuttua taas epävakaammaksi.

”Sää on ajankohtaan nähden hyvin tavanomaista”, Keränen sanoo.

Syyskuun viimeisellä viikolla sää tavallinen syyssää vaikuttaa jatkuvan.

”Keskimääräistä kylmemmän sään signaali Euroopan yltä katoaa”, kertoo meteorologi Joonas Koskela Forecan ennusteessa.

Tilastojen mukaan syys–lokakuun vaihteessa keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomen eteläosassa 10–14 astetta ja keskiosassa 8–12 astetta. Pohjoisessa lukemat ovat 6–10 astetta ja osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Lokakuu voi kuukausiennusteen perusteella alkaa tavallista lämpimämmässä säässä. Ennuste on vielä epävarma.

Koskela kuvailee tilannetta mielenkiintoiseksi.

”Signaalit sademäärän ja ilmanpaineen osalta heikkenevät selvästi, mutta suurimmassa osassa Eurooppaa, myös Suomessa, lämpötila olisi ennusteen mukaan selvästi keski­määräistä korkeampi”, Koskela kertoo 3. lokakuuta alkavasta viikosta.

Tavallista lämpimämpi sää saattaa jatkua vielä 10. lokakuuta alkavalla viikolla. Näin pitkän ajan päähän ennustaminen on kuitenkin hankalaa.

Pitkän aikavälin sääennusteet kuvailevat viikon tai kuukauden keskimääräistä säätä, eivätkä ne kerro yksittäisten päivien säästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat