Kartanosta Vihdissä löytyi asekätkö – Kääreenä Työmies- ja Tiedonantaja-lehtiä

Hyväkuntoiset, edelleen toimintakuntoiset sotilaskiväärit löytyivät yläkerran yläpohjan purujen seasta sanomalehtiin käärittyinä.

Yli sata vuotta Kourlan kartanossa sahanpuruissa olleet kiväärit ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseet ylimmästä alimpaan: Winchester M1895, Arisaka M35 ja Mannlicher M1888.

19.9. 8:08 | Päivitetty 19.9. 12:36

Vihdissä sijaitsevan Kourlan kartanon restaurointitöiden yhteydessä löytyi sisällissodan aikainen asekätkö, kertoo Oulun yliopisto tiedotteessaan.

Hyväkuntoiset aseet löytyivät yläkerran yläpohjan purujen seasta löytyi sanomalehtiin käärittyinä ja ne ovat edelleen toimintakuntoisia. Aseita kätköstä löytyi kolme ja ne ovat sotilaskiväärejä.

Kääreinä toimineet neljä Työmies- ja Tiedonantaja-lehteä oli päivätty ajanjaksolle 27.2.–2.3.1918 eli sisällissodan keskelle. Sanomalehtiä lukivat punaisten kannattajat, ja kätköpaikan tiedetään toimineen kartanon työväen asuintiloina.

Yksi kivääreistä oli Japanin armeijalta Venäjälle päätynyt Arisaka, yksi venäläisten Yhdysvalloista tilaama Winchester ja yksi Itävalta-Unkarissa valmistettu Mannlicher.

Yliopistotutkija, dosentti Juho-Antti Junno kertoo, että samoja kivääreitä oli sodan aikana käytössä sekä valkoisten että punaisten puolella.

”Esimerkiksi aseiden merkinnät eivät viitanneet millään tavalla niiden kätkijään”, Junno sanoo tiedotteessa.

Asekätkö löytyi helmikuussa 2020. Yliopisto tiedotti löydöstä nyt, sillä kätköstä kertova artikkeli julkaistiin juuri.

Sisällissodassa ei aseiden kätkemisen aikaan koettu ratkaisevia hetkiä. Esimerkiksi Tampereen taistelun alkuun oli lehtien ilmestyessä vielä kaksi viikkoa aikaa.

”Maailmanpolitiikassa maaliskuun alkuun 1918 liittyy kuitenkin ratkaisevia käänteitä. Brest-Litovskin rauha ja Neuvosto-Venäjän tappio on voinut masentaa punaisten kannattajien tunnelmia ja rohkaista piilottamaan aseet parempia aikoja odottamaan”, Junno kertoo.

Asekätkön kiinnostavuutta lisää tutkijoiden mukaan sen kätköpaikan liittyminen sisällissodan alkuvaiheiden tapahtumiin.

Artikkelissa kuvaillaan vuoden 1917 jännitteiden kasvua työläisten ja maanomistajien välillä. Toukokuussa työläiset muun muassa vaativat kahdeksantuntista työpäivää. Kourlan kartanon sisällissodan aikainen omistaja Eljas af Hällström ja hänen isänsä, Olkkalan kartanon omistaja Emil af Hällström eivät suostuneet vaatimuksiin. Artikkelin mukaan oli myös selvää, että punaisten haluna oli jakaa maanomistajien omaisuus paikallisten asukkaiden kesken.

Kasvaneiden jännitteiden vuoksi molemmat osapuolet aseistautuivat. Punaiset saivat aseita Venäjältä.

Eljas af Hällströmin siskon Elina af Hällströmin päiväkirjojen mukaan Emil af Hällström hankki aseita sillä perusteella, että kartanoiden viljavarastoja pystyttäisiin tarvittaessa suojelemaan.

Päiväkirjoista ei selviä ostettujen aseiden merkkejä, mutta kätköpaikaksi Elina af Hällström mainitsee Olkkalan kartanon pihapiireineen.

Vuoden 1917 loppua kohden punaiset alkoivat tehdä kotitarkastuksia tarkoituksenaan paljastaa asekätköjä. Tammikuun lopulla vuonna 1918 kotitarkastuksen yhteydessä punaisten partio surmasi af Hällströmin kartanossaan. Hänestä tuli oli sodan ensimmäisiä uhreja.

Surman jälkeen Elina af Hällström muutti Olkkalaan ja Kourlan kartano jäi työläisille. Kotitarkastukset jatkuivat helmikuussa 1918. Tuolloin tehdyn tarkastuksen yhteydessä Olkkalaan kätketyt aseet löytyivät.

Nyt Kourlan kartanosta löydetyn kätkön aseet eivät kuitenkaan tutkimuksen perusteella liity kyseiseen surmaan, sillä surma-ase oli ilmeisesti pistooli.

”Kartano oli sodan aikana punaisten tarkan kontrollin alla, ja on hyvin epätodennäköistä, että omistajaperhe olisi uskaltanut tehdä asekätköä kartanonherran saatua surmansa ja punaisten partioiden etsiessä tuliaseita valkoisten hallusta”, Junno sanoo tiedotteessa.

Kourlan kartanon noin 600 neliömetrin kokoinen päärakennus Vihdissä on nykyisin yrityskäytössä.

Oikaisu 19.9. kello 12.24: Elina af Hällström on Eljas af Hällströmin sisko ei vaimo, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat