Yle: Ely-keskus toden­näköisesti määrää Joensuussa nähdyn savanni­kissan lopetettavaksi

Ylen haastatteleman Ely-keskuksen asiantuntijan mukaan savannikissojen pitäminen ei ole sallittua.

Hammaslahtelaisen Pasi Kinnusen riistakameraan tallentui viime torstaina laikukas kissaeläin.

19.9. 21:33

Ely-keskus määrää todennäköisesti viime viikolla Joensuussa nähdyn kissaeläimen lopetettavaksi, kertoo Yle.

HS kertoi viime perjantaina tapauksesta, jossa hammaslahtelaisen Pasi Kinnusen riistakameraan tallentui kuva laikukkaasta, hieman gepardia muistuttavasta kissaeläimestä.

Lue lisää: Pasi Kinnusen riista­kameraan tallentui afrikkalainen kissaeläin

Pohjois-karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valvontaeläinlääkäri Tiia Haukka kertoi HS:lle myöhemmin, että riistakameraan tallentunut eläin on todennäköisesti savannikissa.

Savannikissa on afrikkalaisen servaalin ja kesykissan risteytys.

Servaali luokiteltiin Suomessa vieraslajiksi vuonna 2016, jonka jälkeen sitä ei ole saanut tuoda maahan, pitää hallussa, myydä tai päästää luontoon. Omistajat saavat kuitenkin pitää ennen tätä otetut lemmikkieläimet niiden luonnolliseen kuolemaan saakka.

Ylen haastatteleman Pohjois-Karjalan ely-keskuksen luonnonsuojelu­asiantuntijan Hanna Keski-Karhun mukaan viranomaiset selvittävät tällä hetkellä kissan lajia.

Mikäli kyseessä on savannikissa, se on lopetettava.

”Savannikissojen pitäminen ei yksinkertaisesti ole sallittua. Käytännössä lopettaminen on varmasti ainoa vaihtoehto”, Keski-Karhu sanoi Ylelle.

Kissaeläintä ei lopeteta, jos paljastuukin, että se on vieraslajilain mukaan sallittu lemmikki. Eläimen pitäisi siis olla laillisesti hankittu ja syntynyt ennen vuotta 2016 tai vähintään viidennen polven risteytys, Yle kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat