Jopa sata passia on voinut päätyä vääriin käsiin – Riku Viitanen lähti hakemaan lapsensa passia, mutta poliisin kirje­kuoresta paljastuikin yllätys

Poliisihallituksen mukaan ongelma koskee enintään 550 passilähetystä. Lähetyksistä noin 100 kappaletta ehdittiin luovuttaa kansalaisille. Muiden ihmisten passeja on päätynyt väärille ihmisille eri puolella maata.

Kuvasta on kuvankäsittelyllä poistettu vastaanottajan kotiosoite ja Riku Viitasen vaimon nimi.

20.9. 11:34 | Päivitetty 20.9. 13:23

”Meillä on jonkun vieraan aikuisen ihmisen passi eikä hajuakaan, missä poikamme passi on”, sanoo vantaalainen Riku Viitanen.

Maanantaina Viitasen vaimon puhelimeen tuli tekstiviestillä ilmoitus, että perheen 9-vuotiaan pojan passi on tullut haettavaksi läheiseen K-markettiin.

Kauppa on vanhempien työmatkalla, joten he pysähtyivät noutamaan passin yhdessä kotimatkallaan.

”Avasimme kirjekuoren heti autossa katsoaksemme, että millainen kuva tuli ja miltä passi muutenkin näyttää. Heti passin avattuaan vaimo sanoi, että tämähän on väärä passi. Heti siinä tuli pieni hätä, että onko jollakulla toisella lapsemme passi”, Viitanen kertoo.

Ihmetys oli suuri.

”Passi on niin yksityinen asiakirja, etten ymmärrä miten tämä on mahdollista”, Viitanen sanoo.

”Suomi on niin tarkka yhteiskunta byrokratian ja lupien suhteen, että on erikoista että näin voi tapahtua. Enkä ole kenellekään läheiselle kuullutkaan näin tapahtuneen.”

Outoa on Viitasen mielestä myös se, että kirjekuoreen oli kuitenkin merkitty oikein passin noutajien eli perheen vanhempien nimet.

Viitanen kertoo heti pohtineensa, voiko joku käyttää lapsen henkilötietoja vääriin tarkoituksiin.

”Tai voiko joku antaa passin tai lapsen henkilötunnuksen eteenpäin?”

Toisaalta onhan heidänkin perheellään nyt jonkun täysin tuntemattoman aikuisen tiedot, Viitanen pohtii.

”Aikuisen passin käsiin saamisessa voisi olla isompi riski. Toki me olemme niin kuuliaisia, että emme tee passilla mitään vaan palautamme sen heti tänään.”

Perhe on ollut yhteydessä poliisiin saamastaan väärästä passista. Heitä ohjeistettiin palauttamaan passi Matkahuollon noutopisteeseen.

Samalla perhe sai kuulla, että heidän lapsensa passi on lähetetty noudettavaksi jollekulle toiselle. Passia ei ollut vielä tiistaina aamulla noudettu. Viitanen olettaa, että heidän lapsensa passin noutavalla on edessään samankaltainen noutaminen ja palauttaminen kun heillä.

”Toivottavasti ei tarvitsisi mennä uudestaan jonottamaan poliisiasemalle passin vuoksi. Sekin oli oma rumbansa, kun odotimme lasten kanssa Tikkurilassa poliisin lupapalveluissa vuoroamme tunnin ja täytimme kaikenlaisia papereita.”

Toiveena on, että väärän passin saanut palauttaisi sen mahdollisimman nopeasti, Viitasen kun on tarkoitus lähteä perheineen syyslomalla Tallinnaan.

”Toivottavasti tämän takia ei käy nyt niin, ettemme pysty lähtemään reissuun.”

Poliisi tiedotti tiistaina iltapäivällä, että edellisellä viikolla toimitukseen lähteneet kirjekuoret ovat sisältäneet väärien henkilöiden passeja. Virhe on johtunut siitä, että postituskoneen automatiikka, joka täsmäyttää kuoren ja sen sisälle laitettavan passin, ei ole ollut toiminnassa. Nyt automatiikka toimii normaalisti.

”Jos joku passi ei palaudu, pystymme sitä kyllä metsästämään.”

Poliisihallituksen mukaan ongelma koskee enintään 550 passilähetystä. Lähetyksistä noin 100 kappaletta ehdittiin luovuttaa kansalaisille. Muiden ihmisten passeja on päätynyt väärille ihmisille eri puolella maata.

Yhdeltä tiistai-iltapäivänä ylitarkastaja Juhani Ruutu arvioi, että noin 60 passia oli jo palautettu noutopisteille.

”Onneksi ihmiset todennäköisesti haluavat oman passinsa, joten on aika pieni todennäköisyys että kukaan pyrkisi väärinkäyttämään saamaansa väärää passia. Lisäksi meillä on tiedot siitä kenelle, lähetykset on luovutettu. Eli jos joku passi ei palaudu, pystymme sitä kyllä metsästämään.”

Noin 450 passia ehdittiin kutsua takaisin ennen luovutusta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei näitä passeja luovutettu noutajalle vaikka niistä oli ehtinyt lähteä tekstiviestit ja ne olisivat ehtineet noutopisteisiin.

Niitä, jotka ovat saaneet toiselle henkilölle kuuluvan passin, poliisi pyytää palauttamaan passin kirjekuorineen välittömästi noutopaikkaan.

Kaikille väärän passin saaneille toimitetaan uusi noutoilmoitus, kun oikea passi on noudettavissa, tiedotteessa sanotaan. Poliisin mukaan tähän kuluu noin viikko.

Jos esimerkiksi matkan takia passin tarvitsee nopeammin, on syytä olla yhteydessä passin myöntäneeseen poliisilaitokseen, poliisista neuvotaan.

Poliisi suhtautuu tilanteeseen vakavasti.

”On erityisen ikävää, että toisten ihmisten passeja on päätynyt muille”, ylitarkastaja Ruutu sanoo.

”Tämän tyyppisistä tietosuojapoikkeamista lähtee poliisilta tietosuojavaltuutetulle ilmoitus.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat