Sisäministeri Mikkonen: Suomen itä­rajaa ei tarvetta sulkea, liikenne­määrät ovat tavanomaisia

Venäjällä keskiviikkona määrätty osittainen liikekannallepano ei vaikuta Suomen rajaviranomaisen toimintaan. Rajaviranomainen on kuitenkin varautunut siihen mahdollisuuteen, että rajalle saattaa saapua aiempaa enemmän ihmisiä.

Sisäministeri Krista Mikkonen eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

21.9. 13:42 | Päivitetty 21.9. 18:02

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan Venäjän osittainen liikekannallepano ei ainakaan toistaiseksi näy Suomen itärajalla. Suomeen ei pyri Venäjältä tavanomaista enemmän ihmisiä, eikä syytä esimerkiksi rajan sulkemiseen ole.

Mikkonen kävi tuoreimpia tietoja läpi Rajavartiolaitoksen kanssa keskiviikkona iltapäivällä.

”Siellä tietysti tarkkaan seurataan tilannetta, mutta se ei heidän mukaansa tällä hetkellä näy mitenkään rajalla. Liikennemäärät ovat tavanomaisia”, Mikkonen sanoi kokouksen jälkeen HS:lle.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati keskiviikkona, että itäraja on suljettava heti, jos Suomen itärajaa alkaa lähestyä suuria ihmisjoukkoja. Purra nosti esiin rajavartiolain tuoreen täsmennyksen, joka mahdollistaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskittämisen pois itärajalta niin sanotuissa välineellistetyn maahantulon tilanteissa.

Vladimir Putin totta kai tietää kansan liikehdinnän seuraavan liikekannallepanosta. Välineellistämisen ja ei-välineellistämisen raja on hiuksenhieno”, Purra perusteli tiedotteessa.

Mikkosen mielestä taas liikekannallepanoa mahdollisesti pakenevia venäläisiä ei voi rinnastaa välineellistettyyn maahantuloon.

”Välineellistetty maahantulo on hyvin toisentyyppinen tilanne.”

Venäjän osittainen liikekannallepano ei vaikuta Suomen rajaviranomaisen toimintaan, kertoi Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty aiemmin keskiviikkona.

Venäjältä ei ole esitetty liikekannallepanoon liittyviä vaatimuksia Suomen suuntaan. Ja jos tulisikin, Suomen rajalla toimittaisiin silti Suomen lain ja Schengenin rajasäännöstön mukaan.

”En usko, että yksikään EU-maa muuttaisi tällaisessa tilanteessa oman maansa rajaviranomaisen toimintaa. Ei ole meidän asiamme seurata Venäjän liikekannallepanon toteuttamista”, Pitkäniitty sanoo.

Rajaviranomainen on kuitenkin varautunut siihen mahdollisuuteen, että rajalle saattaa saapua aiempaa enemmän ihmisiä.

”Haluan terävöittää sitä, että seuraamme kaikkea ulkorajaliikennettä ja kaikkia ulkorajoja eli Schengen-alueen ulkopuolelta tulevaa liikennettä erittäin tarkkaan. Tässä tilanteessa ei riitä se, että olisimme hereillä vain Vaalimaan rajanylityspisteellä.”

Yhtenä uhkaskenaariona on Pitkäniityn mukaan ollut sodan alusta asti liikekannallepano ja siitä seuraava sotaan haluamattomien hakeutuminen länsimaihin.

”Rajaviranomaisen näkökulmasta henkilöllä, joka tulee Suomeen, pitää olla passi ja voimassa oleva viisumi. Toinen vaihtoehto on tulla rajalle ja hakea turvapaikkaa tai kansainvälistä suojelua.”

Lue lisää: Ulkoministeriö: Asevelvollis­ikäisiä venäläis­miehiä pyrkii Venäjältä Suomeen yhä enemmän

Se on taas eri asia, päästääkö Venäjä yhä asevelvolliset rajan yli.

”Iso kysymys on, miten Venäjän viranomaiset valvovat omasta maastaan lähtevää liikennettä. Sitä emme vielä tiedä. Referenssiä voi kuitenkin hakea Ukrainasta. He päättivät sodan alussa, että 18–65-vuotiaat eivät saa poistua maasta”, Pitkäniitty pohtii.

Suomen rajaviranomaiset kuulisivat tällaisesta poliittisesta päätöksestä muun muassa mediasta. Pitkäniitty huomauttaa, että Venäjän on mahdollista tiukentaa omaa rajavalvontaansa ilman virallisia päätöksiäkin.

”Usein rajalla kulkevat kuten vuorobussien tarkastajat kertovat meille tämän kaltaisista muutoksista.”

Venäjän liikekannallepano herättää varmasti kaksoiskansalaisten keskuudessa pohdintaa siitä, uskaltaako Venäjälle lähteä esimerkiksi sukulaisia tapaamaan. Keskiviikkona koko liikkeellepanon vaikutuksesta Suomessa asuviin Venäjän kansalaisiin ei ole vielä tietoa.

”He ovat matkustajaryhmä, joka joutuu miettimään matkustamistaan. Saattaa olla, että he harkitsevat sitä, että pääsevätkö he enää takaisin Suomeen jos menevät Venäjälle. Voi olla, että Venäjän viranomainen ottaa heihin yhteyttä palvelukseen astumisen vuoksi. He joutuvat tekemään valintaa siitä, miten toimia”, Pitkäniitty sanoo.

Lue lisää: ”Murskaava tilanne” – Venäjän duuman päätöksellä voi olla dramaattisia seurauksia Suomessa asuvien kaksois­kansalaisten elämään

Keskiviikon käänne on kirvoittanut jälleen keskustelua myös Suomen rajan sulkemisesta venäläisturisteilta. Tätä ovat vaatineet erityisesti oppositiopoliitikot jo aiemmin.

Viisumien myöntämistä on rajoitettu muttei kokonaan lopetettu. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi HS:n haastattelussa viime viikolla, että rajan sulkeminen venäläisiltä täysin vaatisi sitä, että Suomen viranomaiset pitäisivät jokaista venäläistä turvallisuusuhkana.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi keskiviikkona iltapäivällä HS:lle, että asevelvollisuusikäisiä miehiä pyrkii nyt pois Venäjältä kasvavissa määrin. Viisumihakemusten määrä on kasvanut merkittävästi ja osasta hakemuksista näkyy pyrkimys päästä pois Venäjältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat