Puolustusvoimissa ei yllätytty liikekannalle­panosta – ”Meillä on merkittävästi reserviläisiä kertausharjoituksissa syksyn aikana”

Puolustusvoimat jatkaa kesällä alkanutta vilkasta harjoitustoimintaansa. Kansainvälisten kumppaneiden läsnäolo Suomessa jatkuu syksyllä ja talvella.

Suomalaisen valmiusyksikön panssariajoneuvo kuvattiin Vigilant Knife -harjoituksessa Rovajärvellä elokuun lopussa. Maavoimien taisteluharjoitukseen osallistui sotilaita Suomesta, Ruotsista ja Britanniasta.

21.9. 20:46

Venäjän osittainen liikekannallepano ei tullut keskiviikkona Puolustusvoimille yllätyksenä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkoaamuna, että Venäjän aloittaa osittaisen liikekannallepanon. Se koskee Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun mukaan 300 000:ta henkilöä.

Lue lisää: Mitä Venäjän osittainen liike­kannalle­pano käytännössä tarkoittaa? Pekka Toveri ei usko, että Venäjä saa joukkoja kasaan

Puolustusvoimista vastattiin HS:n kysymyksiin liikekannallepanosta keskiviikkoiltapäivänä sähköpostin välityksellä.

Puolustusvoimien mukaan varautumisessa on jo pidempään otettu huomioon tilannekehitys, jossa Venäjä mobilisoi yhteiskuntaa kyetäkseen ylläpitämään sodankäyntikykyään.

Juuri nyt mikään ei heidän mukaansa kuitenkaan viittaa siihen, että Suomeen kohdistuisi Venäjältä suoraa sotilaallista uhkaa.

”Seuraamme Puolustusvoimissa hyvin tarkasti tilannetta ja pidämme ylimmän valtio- ja sotilasjohdon tietoisena tilanteen kehittymisestä. Säätelemme tarvittaessa valmiuttamme tilanteen edellyttämällä tavalla”, Puolustusvoimien vastauksessa kirjoitetaan.

Puolustusvoimat jatkaa nyt jo kesällä alkanutta vilkasta harjoitustoimintaansa. Vastauksen mukaan Puolustusvoimat jatkaa suunnitelmien mukaisia valmiustehtäviä sekä harjoitus- ja koulutustoimintaa.

”Meillä on merkittävästi reserviläisiä kertausharjoituksissa syksyn aikana. Myös kansainvälisten kumppaneiden läsnäolo jatkuu vahvana myös syksyllä ja talvella.”

Kesällä alkanut vilkas puolustustoiminta luotiin keväällä Suomen tueksi Nato-hakemuksen ajaksi. Puolustusvoimat lisäsi tuolloin kansainvälisiä harjoituksia Suomessa.

HS kertoi lisääntyneistä harjoituksista kesäkuussa.

Jo kesällä uutisoitiin, että harjoitusten määrän lisääntyminen koskee myös reserviläisiä. Erityisesti kertausharjoitusten kokoa kasvatettiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat