Itärajan liikenne vilkastui yön aikana – Video näyttää, kuinka Vaalimaalle ilmestyi yöllä jono

Maahan saapuvien liikenne oli torstain vastaisena yönä Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla normaalia vilkkaampaa.

22.9. 9:09 | Päivitetty 22.9. 10:57

Rajaliikenne vilkastui torstain vastaisen yön aikana itärajalla. Maahan saapuvien liikenne oli Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla normaalia vilkkaampaa, Rajavartiolaitos kertoo viestipalvelu Twitterissä. Torstaina aamulla rajaliikenne on jatkunut vilkkaana.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty kertoo Twitterissä, että keskiviikkona rajan yli saapui yhteensä 4 824 Venäjän kansalaista. Verrattuna edeltävän viikon keskiviikkoon saapuvien määrä oli normaalia suurempi. Tuolloin rajan ylitti 3 133 venäläistä. Kansalaisuus tiedetään, koska rajalla tarkastetaan passit.

Torstaina aamulla tulijoiden profiilista ei ollut vielä tarkempaa tietoa. Rajaviranomainen on kuitenkin tekemässä selvitystä muun muassa kansainvälistä suojelua hakeneiden määrästä sekä tehtyjen maahan pääsyn epäämisten määrästä.

”Pystymme hyvin huolehtimaan siitä tehtävästä, joka rajavartiolaitoksella on.”

Kaakkois-Suomen rajavartiosto vastaa Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspisteistä. Näillä pisteillä rajanylitysmäärät ovat yleensäkin vilkkaampia kuin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

”Eilinen määrä oli kuitenkin viikonloppu­liikennettä pienempi. Resurssit sekä infra riittää hyvin. Tilanne hallinnassa”, Pitkäniitty kirjoitti Twitterissä.

HS:lle hän täsmentää, että verrattuna esimerkiksi rajoilla vilkkaaseen joulunaikaan, rajoilla oli keskiviikkona vielä rauhallista.

”Pystymme hyvin huolehtimaan siitä tehtävästä, joka rajavartiolaitoksella on.”

Rajoilla tehdään päivittäin tarkastuskapasiteetin sopeuttamista liikennemääriin.

”Toisin kuin lentoliikenteessä, rajalle saavutaan henkilöautolla. Emme koskaan tiedä etukäteen, paljonko maahan saapuu ja lähtee. On normaalia arkipäivän työtä säädellä tarkastuskapasiteettia niin, ettei jonoja pääse syntymään mutta että pystymme tekemään huolella kaikki tarkastukset.”

Rajaviranomainen kertoi jo keskiviikkona aamulla olevansa varautunut siihen, että rajalle saattaa saapua aiempaa enemmän ihmisiä. Taustalla on Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoaamuna antama määräys osittaisesta liikekannallepanosta.

HS kävi keskiviikkona Vaalimaan raja-asemalla ja haastatteli rajan ylittäneitä venäläisiä. Moni kertoi pelosta ja epätietoisuudesta.

Vaalimaan rajanylityspiste vilkastui keskiviikkona.

Lue lisää: Itärajan yli saapui järkyttyneitä venäläisiä, kun Putin oli julistanut osittaisen liikekannalle­panon – ”Ihmiset, joilla on viisumi, lähtevät Suomeen”

Pitkäniitty ei lähde arvailemaan sitä, millaiseksi liikenne torstain mittaa kehittyy.

”Keskiviikko oli vain yksi otos rajaliikenteestä ja yhden päivän perusteella ei kannata vielä hypätä liian pitkälle meneviin johtopäätöksiin. Tilanne on ilman muuta sillä tavalla herkkä, että monenlaiset kehityskulut ovat mahdollisia.”

Tilanteen kehittymistä rajalla seurataan Pitkäniityn mukaan erittäin herkästi ja pyritään reagoimaan mahdollisiin käänteisiin etupainotteisesti.

”Tunnistamme sen, että tilanteeseen liittyy tavallista enemmän epävarmuustekijöitä”, hän sanoo.

Moni venäläinen joutuu tällä hetkellä tekemään päätöksiä rajoitetuilla tiedoilla. Pitkäniitty arvioi, että edessä on ”huojuntaa ja huhuihin reagoimista”.

Rajaviranomaisilla fokus on kuitenkin omassa työssä: sen tarkastamisessa, ketä tulee Suomeen, millä asialla ja miksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat