Itä­rajan yli saapuu nyt järkyttyneitä venäläisiä

Venäjältä Suomeen tullutta Pavelia pelottaa kotimaan tilanne. Hän ei pidä EU-maiden aikeista tiukentaa venäläisten viisumivaatimuksia, sillä hänestä Putinia vastustavan venäläisen ainoa vaihtoehto on poistua Venäjältä.

Itärajan liikenne vilkastui sen jälkeen, kun Putin julisti osittaisen liikekannallepanon.

23.9. 12:32 | Päivitetty 23.9. 14:40

Nuijamaa

Daniel Barminov ei voi ymmärtää sotaa.

”Olen rauhan puolella. Minulla ei ole yhtäkään ystävää tai läheistä, joka tukisi Vladimir Putinia tai hänen sotatoimiaan Ukrainassa.”

31-vuotias Barminov on tullut yhdessä 16 muun venäläisen kanssa pikkubussin kyydissä Pietarista Suomen puolelle. HS tavoitti Barminovin Nuijamaan raja-asemalta torstai-iltapäivänä.

Barminov on yksi tuhansista, jotka ovat saapuneet Venäjältä Suomeen sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Putin julisti keskiviikkoaamuna osittaisen liikekannallepanon.

Suomeen saapui Venäjältä torstaina lähes 6 000 venäläistä Kaakkois-Suomen rajanylitys­paikoilta. Viikko sitten torstaina venäläisiä saapui vajaat 2 900. Kasvua liikenteessä oli 107 prosenttia. Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi tuoreimmista tilastoista viestipalvelu Twitterissä perjantaina.

"Venäjän tilanne on monimutkainen. Putinilla on paljon poliiseja, jotka pidättävät häntä vastustavia ihmisiä”, kertoo Barminov.

Daniel Barminov ei tiedä, kuinka kauan hän on Suomessa. ”En haluaisi palata takaisin Venäjälle, mutta en usko, että minulla on muita vaihtoehtoja.”

Barminov ei ole käynyt armeijaa, eikä hän usko, että osittainen liikekannallepano koskee suoraan häntä. Silti elämää varjostanut pelko paheni keskiviikkoisen ilmoituksen myötä.

”Moni ystäväni ja myös minä pelkään, mitä tapahtuu seuraavaksi. Isäni on käynyt armeijan, mutta hän on jo 56-vuotias, eikä varmaan joudu ensimmäisenä rintamalle.”

Nuijamaalta Barminov jatkaa bussin kyydissä Helsinkiin, jossa hän aikoo olla ystäviensä luona ainakin kolme viikkoa.

”En haluaisi palata takaisin Venäjälle, mutta en usko, että minulla on muita vaihtoehtoja.”

”Valtion toiminta ei perustu lakeihin, tai lakeja muutetaan koko ajan. Vaikka en kuulu nyt kutsuttaviin, ei koskaan voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Tunnelma Nuijamaan rajanylityspisteellä on torstai-iltapäivänä erikoinen. Autojono kiemurtelee pitkälle Venäjän puolelle. Moni kieltäytyy antamasta kommentteja. He jotka puhuvat, puhuvat pelosta ja epävarmuudesta oman ja läheisten tulevaisuuden puolesta.

Mukana on kuitenkin myös heitä, jotka elävät kuin mitään sen kummempaa ei olisi tapahtunut.

Moottoripyörällä Suomeen ostoksille saapuneet Dania ja Denis ovat esimerkki tällaisesta kaksikosta. He haluavat esiintyä jutussa vain etunimillään.

”Tulimme Suomeen ostamaan kalaa, palaamme illalla takaisin Venäjälle”, Denis kertoo.

Suomeen ostosreissulle saapuneet Dania ja Denis eivät halua kommentoida sotaa.

Kumpikaan ei halua kommentoida Venäjän poliittista tilannetta, osittaista liikekannalle­panoa tai Ukrainassa käytävää sotaa. He ovat omien sanojensa mukaan vain tavallisia ihmisiä, joita kiinnostaa matkustaminen.

”Toivottavasti pääsisimme seuraavaksi matkustamaan Tukholmaan tai Kööpenhaminaan”, Denis huikkaa ja lähtee moottoripyörällään kohti Lappeenrantaa.

Perheensä kanssa Suomeen Venäjältä saapunut Pavel on kaksikon kanssa eri mieltä, vaikka tuleekin samasta maasta.

Pavelia pelottaa, vaikka hän on juuri saapunut rajan yli Suomeen.

”Kukaan ei halua joutua sotaan. Eikä kukaan halua sotaa, paitsi Putin.”

Pavel on 37-vuotias, IT-alalla työskentelevä venäläinen mies. Hän ei esiinny tässä jutussa koko nimellään tai kasvoillaan. Hän pelkää, että sodan ja presidentti Putinin vastustaminen veisi hänet muuten vankilaan.

”Putinia on mahdoton vastustaa. Hänellä on takanaan poliisivoimat ja armeija.”

Pavel saapui perheensä kanssa lomamatkalle Suomeen. Häntä huolestuttaa Venäjän tilanne.

Pavel on tullut vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Suomeen omien sanojensa mukaan noin viikoksi matkustelemaan. Perhe vaikuttaa järkyttyneeltä kotimaan tilanteen takia.

”Yksikään ystäväni ei tue Putinin sotatoimia. Mutta ihmisiä, jotka sanovat tämän ääneen, viedään vankilaan.”

Lue lisää: Kova­kouraisia otteita, kiristämistä ja pidätyksiä kasvojen­tunnistuksen avulla – näin liike­kannalle­panon vastustajia kohdeltiin Venäjällä

Pavel ei ole käynyt armeijaa, eikä Venäjän osittaisen liikekannallepanon pitäisi koskea häntä. Silti häntä pelottaa, sillä Pavelin mukaan mistään ei voi Venäjällä olla tällä hetkellä varma.

”Valtion toiminta ei perustu lakeihin, tai lakeja muutetaan koko ajan. Vaikka en kuulu nyt kutsuttaviin, ei koskaan voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Suomi aikoo HS:n tietojen mukaan tiukentaa venäläisten pääsyä Suomeen. Samaa suunnittelee myös moni muu EU-maa.

Pavel ei pidä EU-maiden aikeista tiukentaa venäläisten viisumivaatimuksia. Hänen mielestään Putinia vastustavan venäläisen ainoa vaihtoehto on poistua maasta ja yrittää löytää työpaikka Euroopasta.

Pavel puhuu aivovuodosta. Ilmiöstä, jossa kouluttautuneet ja kansainvälistyneet sotaa vastustavat venäläiset pakenevat maasta.

”Venäjän tämän hetkiseen tilanteeseen ei pysty vaikuttamaan. Siksi ainoa vaihtoehto on poistua maasta.”

Samaa mieltä on myös Helsinkiin matkaansa jatkava Barminov.

”En usko, että Euroopassa ymmärretään aivan täysin sitä, miten tiukasti Venäjällä mielipiteen ilmaisua valvotaan.”

Barminov haaveilee tulevaisuudesta Venäjän rajojen ulkopuolella. Hän ottaa keuhkot täyteen ilmaa, jota hän kuvailee tällä puolen rajaa ”raikkaaksi hengittää”.

”Tulin tänne nyt ennen kaikkea puhdistamaan aivoni kaikista asioista, mitä Venäjällä nyt tapahtuu.”

Juttua muokattu 23.9.2022 klo 13.09. Juttuun päivitetty ajankohtaisimmat tiedot Suomeen saapuneiden venäläisten määrästä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat