Autismiliitto pöyristyi psykologian yo-kokeen kysymyksestä

Ylioppilastutkintolautakunta pahoittelee, että autismista ja adhd:sta käytettiin psykologian yo-kokeen tehtävässä mielenterveyshäiriö -termiä. Termi päätyi kokeeseen käännösvirheenä.

Psykologian kokeen aineistossa oli kuvaajia, joissa esiteltiin muun muassa adhd:n ja autismiin sairastumisen todennäköisyyttä eri ikäisenä.

23.9. 14:02 | Päivitetty 23.9. 15:08

Torstaisessa psykologian ylioppilaskokeessa oli tehtävä, jossa autismia ja adhd:ta käsiteltiin mielenterveyden häiriöinä.

Tehtävässä vastaajan tuli valita yksi aineiston kuvaajista ja kuvailla sen keskeisiä piirteitä.

Tehtävänannon mukaan ”kuvaajissa on kuvattu, kuinka todennäköisyys sairastua ensimmäisen kerran eri mielenterveyshäiriöihin vaihtelee iän mukaan”. Vastauksessa tuli pohtia, miksi todennäköisyys sairastua valitsemaasi mielenterveyshäiriöön on suurimmillaan tietyssä iässä ja kehitysvaiheessa.

Aineiston kuvaajat koskivat adhd:tä, autismikirjon häiriöitä eli autismia, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, anoreksiaa, masennushäiriötä ja posttraumaattista stressihäiriötä.

Tehtävä on selvästi virheellinen, sanoo järjestösuunnittelija Pia-Maria Topi Autismiliitosta.

”Tämä on erittäin hämmentävää, verenpaineeni on ehkä 500”, Topi sanoo.

Topi selventää, että kysymyksenasettelussa ja aineistossa on kaksi selvää virhettä.

Ensinnäkin autismissa on kyse synnynnäisestä ominaisuudesta ei mielenterveyden häiriöstä. Autismi ei siis ole sairaus, joka voisi puhjeta jossain iässä.

”Autismi on neurobiologinen kehityshäiriö. Myös adhd on laitettu tehtävässä ihan väärään kategoriaan”, Topi sanoo.

Adhd on kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva.

Topi nostaa esiin huolen siitä, että tällaisen virheellisen tiedon levittäminen heikentää autistien yhdenvertaisuutta.

"He kokevat muutenkin paljon syrjintää ja väärinymmärryksiä. Tällaisen suoraan sanottuna väärän tiedon levittäminen ei auta heidän hyvinvointiaan ja asemaansa yhteiskunnassa”, Topi sanoo.

Ylioppilastutkintolautakunta pahoittelee, että autismista ja adhd:sta käytettiin tehtävässä mielenterveyshäiriö -termiä, sanoo pääsihteeri Tiina Tähkä ylioppilastutkinto­lautakunnasta.

Lautakunta ei pidä näitä kumpaakaan mielenterveyden häiriönä. Tähkä kertoo, että termi päätyi kokeeseen käännösvirheenä kansainvälisestä artikkelista. Kyse ei siis ole siitä, että Suomen lukioissa yleisesti opetettaisiin aiheesta väärin.

”Tehtävänannossa olisi ollut syytä selventää, että osa aineistosta käsittelee neurobiologista vaihtelevuutta.”

Lopullisesta arvostelusta päättää tutkintoaineen sensorikunta.

”Jos kokelas on tunnistanut vastauksessa, että kyse on neurobiologisesta vaihtelusta, sitä voidaan pitää ansiona”, ennakoi Tähkä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat