Rajavartio­laitos: Liikenne itärajalla jatkuu vilkkaana, Suomeen saapui torstaina yli 6 000 venäläistä

Torstaina Suomeen saapui maarajan yli noin 6 400 venäläistä, Rajavartio­laitos tiedottaa.

23.9. 10:07 | Päivitetty 23.9. 13:21

Rajavartiolaitoksen mukaan rajaliikenne Venäjältä Suomen itärajalla on jatkunut vilkkaana.

Kun Suomeen saapui Venäjältä viikko sitten torstaina vajaa 2 900 venäläistä Kaakkois-Suomen rajanylitys­paikoilta, oli määrä eilen lähes 6 000. Kasvua liikenteessä on 107 prosenttia. Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi tuoreimmista tilastoista viestipalvelu Twitterissä.

Perjantaina aamupäivällä Rajavartiolaitos tiedotti, että kaikkiaan maarajan ylitti torstaina yli 6 400 venäläistä.

Liikenne oli vilkkaampaa viikon takaiseen verrattuna myös torstain vastaisen yön aikana.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty kertoi Twitterissä, että keskiviikkona rajan yli saapui yhteensä 4 824 Venäjän kansalaista. Verrattuna edeltävän viikon keskiviikkoon saapuvien määrä oli normaalia suurempi. Tuolloin rajan ylitti 3 133 venäläistä. Kansalaisuus tiedetään, koska rajalla tarkastetaan passit.

”Resurssit sekä infra riittää hyvin. Tilanne hallinnassa”, Pitkäniitty kirjoitti.

Pitkäniitty kertoi torstaina HS:lle, että keskiviikon määrä oli kuitenkin normaalia viikonloppuliikennettä pienempää.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto vastaa Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspisteistä. Näillä pisteillä rajanylitysmäärät ovat yleensäkin vilkkaampia kuin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

HS:n tietojen mukaan Suomi saattaa tiukentaa merkittävästi venäläisten maahanpääsyä vetoamalla Suomen kansainvälisten suhteiden heikentymiseen.

Lue lisää: HS:n tiedot: Suomi saattaa estää venäläisten saapumisen Suomeen vetoamalla kansain­välisiin suhteisiin

Pohdinnassa on useita keinoja, kuten kokonaan uusi lainsääntö, rajalain 16. pykälän käyttö tai Schengen-säännösten uusi tulkinta.

Yksi neuvottelujen varteenotettavimmista keinoista on toteuttaa tiukennus Schengen-säännöksiin liittyvällä kansainvälisyyspykälällä.

Sen perusteella voi estää kolmannen maan kansalaisen pääsyn maahan siksi, että tulo aiheuttaa vastaanottavalle maalle kansainvälistä haittaa.

Tällä tavalla Suomi saattaisi pystyä estämään laajasti venäläisten saapumisen Suomeen ilman, että suojelupoliisi tulkitsee kategorisesti kaikkien venäläisten olevan turvallisuusuhka.

Nuijamaan raja-asema kuuluu Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen vastuulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat