Tulli pysäytti viikonloppuna Joensuun savanni­kissat, joita oltiin viemässä Venäjälle

Kaksi kissaeläintä jäi viikonloppuna kiinni Niiralan tullissa. Esitutkintaa johtava rikoskomisario vahvisti Ylelle, että poliisilla on hallussa mahdollinen vieraslaji.

Laikukas kissaeläin tallentui viime viikon torstaina Pasi Kinnusen riistakameraan Joensuussa.

23.9. 18:16

Joensuussa huomiota herättäneet savannikissat jäivät viime viikonloppuna kiinni Niiralan tullissa, kun niitä yritettiin kuljettaa Venäjälle. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Niiralan tullitoimipaikan päällikkö Jari Timonen vahvistaa asian HS:lle.

”Meillä oli tieto, että mahdollisesti tällaisia vieraslaji­kissoja ollaan viemässä Venäjän suuntaan. Ne jäivät tietysti kiinni, ja pysäytimme kissat.”

Kissaeläimiä oli kaksi. Ne olivat keskenään samannäköisiä. Timosen mukaan poliisi otti vastuun eläimistä ja toimitti ne suojaan.

Itä-Suomen poliisi tiedotti tiistaina, että sillä on käynnissä mahdollisen vieraslajin hallussapitoon liittyvä esitutkinta Joensuussa. Poliisi ei tuolloin kommentoinut asiaa enempää.

Lue lisää: Itä-Suomen poliisilla käynnissä mahdollisen vieraslajin hallussa­pitoon liittyvä esitutkinta Joensuussa

Rikoskomisario Jari Lehto vahvistaa Ylelle, että poliisilla on hallussa mahdollinen vieraslaji ja että esitutkinta jatkuu. Epäilty rikosnimike on haitallisista vieraslajeista annettujen säännösten rikkominen.

Lehdon mukaan on selvää, ettei poliisin hallussa olevaa mahdollista vieraslajia voi luovuttaa takaisin omistajalle. Poliisi ei todennäköisesti pysty tekemään mahdollista lopettamispäätöstä, Lehto kertoo Ylelle.

Riistakameraan tallentui viime viikolla Joensuussa havainto laikukkaasta kissaeläimestä.

Lue lisää: Pasi Kinnusen riista­kameraan tallentui afrikkalainen kissaeläin

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveys­palvelujen kuntayhtymän valvontaeläinlääkäri Tiia Haukka kertoi HS:lle, että eläin on todennäköisesti savannikissa eli afrikkalaisen servaalin ja kesykissan risteytys.

Jos kyseessä on savannikissa, se on lopetettava. Savannikissa ei ole vieraslajilain mukaan sallittu lemmikki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat