Itärajan yli Suomeen tuli perjantaina yli 7 600 venäläistä, grafiikka näyttää muutoksen

Itärajan yli Suomeen matkustavien venäläisten määrä on ollut kasvussa keskiviikosta asti. Grafiikka näyttää, millainen muutos rajan ylittävien venäläisten määrässä on viime viikkoina ollut.

23.9. 20:40 | Päivitetty 24.9. 10:05

Itärajan yli Suomeen tulevien venäläisten määrä on ollut kasvussa keskiviikosta alkaen. Suosituin rajanylityspäivä on lauantai, mutta kuluvan viikon torstaina ja perjantaina Suomeen saapui rajan yli enemmän venäläisiä kuin tavanomaisena lauantaina.

Perjantaina maahan saapui yhteensä runsaat 7 600 Venäjän kansalaista, Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö kertoi lauantaina. Vajaat 7 000 venäläistä ylitti rajan Kaakkois-Suomessa, missä jonoja oli kertynyt kaikille rajanylityspaikoille. Torstaina venäläisiä tuli itärajan yli vajaat 6 500.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi perjantai-iltana, että venäläisten maahanpääsyä Suomeen rajoitetaan. Rajoitukset voivat tulla voimaan jo pian.

Lue lisää: Ministeri Haavisto: Venäläisten kauttakulku voi vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita, rajoitukset voimaan lähipäivinä

HS pyysi Rajavartiolaitokselta päiväkohtaiset luvut itärajan kautta Suomeen tulleista Venäjän kansalaisista 20. elokuuta alkaen. Mukana ovat myös luvut itärajan kautta Suomesta Venäjälle kulkeneista Venäjän kansalaisista.

Liikenne rajan yli Venäjältä Suomeen alkoi vilkastua heti osittaisen liikekannallepanon ilmoittamisen jälkeen, sanoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty.

Hän arvioi, että kasvu ei kokonaisuudessaan selity kutsuntoja pakoon lähtevillä venäläisillä.

”Ilmoitus löi viimeistään tajuntaan jokaiselle venäläiselle, että Venäjä on sodassa. On ihmisiä, jotka toteavat, että nyt riitti”, Pitkäniitty sanoo.

Lue lisää: Itä­rajan yli saapuu nyt järkyttyneitä venäläisiä

Suomen rajan yli on elokuusta asti tullut enemmän ihmisiä Venäjältä kuin Suomesta on mennyt Venäjälle, Pitkäniitty sanoo.

”Lukuja katsoessa pitää ymmärtää Schengen-mekaniikka. Vaikka henkilö tulee Suomesta sisään Schengen-alueelle, hän saattaa lähteä jostain muualta ulos.”

Erot eri suuntiin matkustavien määrissä olivat kuitenkin tähän viikkoon asti melko pieniä. Nyt ero on lähtenyt selkeään kasvuun.

Pitkäniitty arvelee, että venäläiset, joilla on mahdollisuus lähteä maasta, haluavat nyt ottaa Venäjään välimatkaa ja seurata, miten tilanne maassa kehittyy.

”He voivat mennä turvallisen välimatkan päästä katsomaan, mitä ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta tarkoittaa ja katsella uutisista, kannattaako palata vai ei.”

KORONAPandemiaa edeltävään aikaan verrattuna rajanylittäjien määrät ovat edelleen pieniä, vaikka muihin maihin suuntautuvaa liikennepainetta on nyt suuntautunut Suomen rajoille, Pitkäniitty muistuttaa.

”Liikennettä on 30–40 prosenttia verrattuna siihen, mitä oli ennen pandemiaa. Ja silloin kaikki lentoyhteydet, junayhteydet ja muiden maiden rajat toimivat.”

”Vaikka yli 6 000 rajanylittäjää päivässä on iso luku, odotin itse helmikuussa, että luku olisi isompi.”

Itärajan yli Suomeen matkustavien venäläisten määrä on ollut viime päivinä kasvussa. Kuva otettu Vaalimaan raja-asemalla perjantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat