Taavi Aalto käy yhden miehen kampanjaa Venäjän propagandaa vastaan Lappeen­rannassa

Lappeenrannassa asuva Taavi Aalto pyrkii venäjänkielisillä kylteillä herättelemään venäläisiä ajattelemaan asioista toisin kuin mitä Venäjän virallinen totuus kertoo.

Taavi Aallon kylteissä on muun muassa linkki Helsingin Sanomien venäjänkieliselle uutissivustolle, jolle pääsy on Venäjällä estetty.

27.9. 8:58

Lappeenrannan Prismalta on vain reilu kahdenkymmenen minuutin ajomatka Nuijamaan raja-asemalle. Siksi moni venäläinen tulee juuri tänne ostoksille.

Tämän tietää myös lappeenrantalainen Taavi Aalto, joka päätti kuukausi sitten ryhtyä omaan informaatiokampanjaansa. Hän on kirjoittanut venäjäksi A4 kokoisille papereille informaatiota Venäjän tilanteesta: Putinista, lehdistönvapauden rajoittamisesta ja oikeusvaltion puuttumisesta.

Lisäksi hän on ommellut housuihinsa pieniä Ukrainan lippuja.

”Olen teipannut kyltit autoni ikkunaan. Aina kun ajan autollani venäläisen auton viereen, näytän heille näitä kylttejä”, Aalto kertoo.

”Yleensä venäläiset eivät juurikaan reagoi näihin vaan ovat aika neutraalisti. Yhtään vihamielistä reaktiota en ole saanut.”

Aalto on harjoittanut omaa informaatiokampanjaansa noin kuukauden verran. Tekstiplakaattien sisältö on ehtinyt kuukauden aikana vaihtua.

”Aluksi näissä luki enemmän suoraa asiaa Ukrainan sodasta ja Putinista. Päädyin kuitenkin vaihtamaan sellaiseen sisältöön, jossa kerrotaan enemmän yleisesti vapaasta lehdistöstä ja oikeusvaltiosta”, Aalto kertoo.

”Ajattelin, että jos ihminen on putinisti, hän pitää suoremmin kantaa ottavia tekstejä vastapropagandana. Nykyisillä kylteillä pyrin enemmän herättelemään ihmisten ajatuksia.”

Tällä hetkellä hänen käytössään olevissa kylteissä kerrotaan muun muassa siitä, miten Putin ei oikeasti pelkää Natoa tai Ukrainan väitettyjä natseja. Vaan hän pelkää tosiasiassa vapaata lehdistöä, oikeusvaltiota ja Sinua, eli tavallista venäläistä ihmistä.

”Toisessa kyltissä kehotetaan nauttimaan lomalla lehdistöstä ilman sensuuria. Moni kyllä pysähtyy lukemaan kyltit.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat