Suomalais­turistit ovat saaneet Alanyassa uhkaus­lappuja, joissa kehotetaan maksamaan Deturille maksettu matka uudestaan hotellille

Deturin takia Satu ja Heikki Vanhatalon Turkin-matkasta tuli stressiloma. Alanyassa hotellit vaativat turisteja maksamaan matkansa toiseen kertaan, vaikka Turkin viranomaiset ovat tämän kieltäneet.

Matkatoimisto Deturin asiakkaat ovat saaneet Alanyan hotelleissa lappuja, joissa heidät on kehotettu maksamaan hotelliyöpymisensä, vaikka matka on jo maksettu Deturille.

25.9. 20:30

”Vielä viimeiset auringonsäteet ehdimme hakemaan”, jämsäläinen Satu Vanhatalo sanoo sunnuntaina illalla viiden maissa puhelimessa Alanyasta.

Satu ja Heikki Vanhatalo lähtivät sunnuntaina rannalle, koska heidän tähän mennessä saamiensa tietojen mukaan lento takaisin Suomeen olisi maanantaina.

Vanhatalot ovat ruotsalaisen matkanjärjestäjän Deturin matkalla Turkin suositussa rantakohteessa. Detur ilmoitti perjantaina keskeyttävänsä kaiken toimintansa.

Deturin matkalla Alanyassa olevat noin 800 suomalaisturistia eivät ole sen jälkeen saaneet varmaa tietoa siitä, kuinka loma etenee ja kuinka Turkista on määrä palata Suomeen. Ilmeisesti viimeiset paluulennot lähtevät ensi perjantaina.

”Meillekin paikallispäällikkö sanoi, että tietoa paluusta tulee lisää. Ei ole vielä tullut. Katsotaan, lennämmekö tosiaan maanantaina Helsinkiin”, Satu Vanhatalo sanoi sunnuntaina.

Vanhatalojen tilanne on moniin muihin verrattuna mukiinmenevä, sillä he ovat voineet asua Arsi Blue Beach -hotellissaan rauhassa myös Deturin lopettamisilmoituksen jälkeen.

Alanyassa ravintolaa pitävä Sofya Mettovaara kertoo, että osa hotelleista on hyvin tiukkaan sävyyn vaatinut asiakkaitaan maksamaan hotellipäivistään ja aterioistaan, vaikka asiakkaat ovat niistä jo kerran Deturille maksaneet.

”Summat ovat huimia, jopa yli 2 000 euroa”, Mettovaara sanoo.

Hotellivieraat ovat saaneet esimerkiksi lappuja, joissa uhataan, että tavaroita ei pääse hakemaan huoneestaan, jos ei maksa. Samalla aterioiden tarjoilu on loppunut ja osa hotelleista on mennyt kiinni.

Hotelliasiakkaita on kehotettu menemään välittömästi hotellin vastaanottoon, jossa heiltä on perätty maksuja.

”Olen käynyt monessa hotellissa puhumassa vastaanotossa, että rahoja ei voi vaatia matkalaisilta. Asiahan on hotellien ja matkanjärjestäjä Deturin välinen. Hotellit puolestaan ovat kertoneet, että Deturilta ei ole tullut senttiäkään”, Mettovaara sanoo.

Neljässä päivässä Sofya Mettovaarasta onkin tullut välittäjä turistien, Deturin ja myös hotellien välille. ”Myös Deturin oppaat soittelevat minulle”, hän sanoo.

Hän luonnehtii suomalaisten matkalaisten tilannetta Alanyassa sekasotkuksi.

”Monet ovat lähteneet kesken kaiken hotellistaan ja sitten olen auttanut heitä löytämään uuden yöpymispaikan, muutamia keskellä yötä”, Mettovaara kertoo.

Osan kahden viikon loma on keskeytynyt pikapaluuseen muutaman matkapäivän jälkeen.

Lue lisää: Deturin suomalais­asiakkaat hakevat epä­tietoisina neuvoa Facebookista, ravintoloitsija kertoo kaaoksesta: ”Rannekkeet revittiin pois”

Turkin matkailuministeriö on ilmoittanut, etteivät hotellit saa vaatia suomalaisturisteilta lisämaksuja tai viedä heiltä passeja. Ministeriön mukaan suomalaisten ei tule ”missään tapauksessa” maksaa maksuja toista kertaa. Asiasta uutisoi perjantaina Yle.

Vanhatalot ovat yrittäneet nauttia lomasta sen, minkä ovat voineet. Heidän oli tarkoitus vuokrata auto ja ajaa vuoristokyliin.

”Emme uskaltaneet lähteä verkon kantamattomiin, kun koko ajan ilmassa on ollut mahdollisuus, että pitää lähteä nopeasti lentokentälle.”

”Tulimme tänne stressiä poistamaan ja se ei nyt onnistunut. Loma on ainakin puoliksi pilalla”, Satu Vanhatalo sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat