Poliisi mitätöi yli 500 ihmisen passit postitus­virheen takia

Yli sata passia ehdittiin luovuttaa väärille henkilöille postitusvirheen takia. Maanantaina parikymmentä passia oli vielä kateissa.

Poliisi aikoo lähettää kirjeen kaikille niille, joita passien postitusvirhe on koskenut. Kirjeessä kerrotaan, päätyikö henkilön passi väärälle vastaanottajalle.

26.9. 15:18

Poliisihallituksen mukaan pieni osa väärille henkilöille päätyneistä uusista passeista on edelleen kateissa.

Noin 550 uutta passia lähetettiin runsas viikko sitten postitusvirheen takia väärille henkilöille noutopisteisiin noudettaviksi. Passeista 136 ehdittiin luovuttaa väärille henkilöille ennen kuin tilanne selvisi viime viikon alussa.

Maanantaiaamuna runsas kaksikymmentä passia oli vielä kateissa.

”Voi olla, että määrä on vielä pienentynyt maanantaiaamun jälkeen. Poliisiasemat ovat kontaktoineet viime perjantaista lähtien asiakkaita niistä lähetyksistä, joiden tila ei ole vielä selvillä. Väärän passin saaneet asiakkaat ovat tosi hyvin palauttaneet niitä noutopisteisiin ja poliisiasemille”, sanoo Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen.

Postitusvirheestä seuraa viivästyksiä ongelman uhriksi joutuneille passinhakijoille. Poliisi on päättänyt mitätöidä kaikki yli viisisataa virheellisesti lähetettyä passia ja myöntää uudet passit.

Viime viikon alkupuolella poliisi suunnitteli, että passeja olisi voitu mitätöimisen sijasta pakata uudelleen oikeisiin kuoriin ja toimittaa ne oikeille henkilöille, mutta tästä ajatuksesta on luovuttu.

Pelkona on, että joku käyttää postitusvirheen seurauksena toisen henkilön passin tietoja esimerkiksi rikoksen tekemiseen. Poliisihallituksen tietoon ei ole tullut tähän mennessä yhtään väärinkäytöstä.

”Tämä on ollut tosi vakava virhe. On erittäin ymmärrettävää, että ihmiset ovat olleet tästä asiasta hermostuneita”, Piipponen sanoo.

Poliisihallitus aikoo lähettää kirjeet kaikille noin 550 henkilölle, joiden passit päätyivät väärien henkilöiden noudettaviksi. Kirjeissä kerrotaan paitsi tapahtuneesta postitusvirheestä myös se, ehdittiinkö henkilön oma passi luovuttaa hetkellisesti väärälle henkilölle.

Poliisi tietää, keiden kaikkien passit on lähetetty väärille henkilöille. Sen sijaan poliisi ei toistaiseksi tiedä tarkasti sitä, kuka tästä joukosta on saanut kenenkin virheellisesti lähetetyn passin.

Tilanne selvenee koko ajan, kun passeja palautetaan noutopisteisiin ja poliisille.

”Jos joku on saanut väärän henkilön passin ja jättää sen palauttamatta, hän ei saa silloin omaa passiaan”, Piipponen kertoo.

Poliisin mukaan tarkoituksena on vielä selvittää, mitkä asiat johtivat postitusvirheeseen ja onko käytäntöjä tarvetta muuttaa. Virhe tapahtui Piipposen mukaan passien valmistajan toiminnan yhteydessä.

Suomalaisten passit valmistaa Thales DIS Finland. Yhtiö lähettää uudet passit suoraan noutopisteisiin noudettaviksi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat