Kymmenet venäläiset joutuivat kääntymään itärajalla yöllä takaisin – Viikonlopusta odotetaan rajalla vilkasta

Torstaina ei nähty piikkiä Suomeen tulleiden venäläisten määrässä. Viikonlopusta odotetaan Kaakkois-Suomen rajalla yhä melko vilkasta.

Torstai-illalla tulijoiden virta oli Kaakkois-Suomen raja-asemilla tasainen. Autot jonottivat Nuijamaan raja-asemalla torstaina ennen maahantulon rajoitusten voimaantuloa.

30.9. 9:11

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla ei nähty eilen torstaina piikkiä Suomeen tulevien venäläisten määrässä. Maahantulon rajoitukset astuivat voimaan keskiyöllä.

Suomeen saapui Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta torstaina 4 604 Venäjän kansalaista. Määrä on hieman suurempi kuin keskiviikkona, mutta pienempi kuin vielä alkuviikosta.

Torstai-illalla tulijoiden virta oli tasainen, kertoo apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

”Oli aikalailla normaali yöliikenne.”

Puolenyön maissa erotettiin joukko, joka tuli Suomeen vielä vanhoilla asetuksilla. Rajan yli puolenyön jälkeen saapuneilla pitää olla hallituksen periaatepäätöksen mukainen syy saapua Suomeen. Käytännössä raja sulkeutuu vain turisteilta.

Rajatarkastukset kestävät nyt keskimääräisesti kauemmin, Lukkari kertoo.

”Odotusajat pitenevät. Teemme rajatarkastukset turvallisuus edellä.”

Venäläisiä yritti saapua Suomeen turismitarkoituksessa puolenyön jälkeenkin. Esimerkiksi Vaalimaan raja-asemalla venäläisten pääsyjä Suomeen oli evätty aamukuuteen mennessä Lukkarin mukaan 38 kappaletta.

Järjestyshäiriöitä ei kuitenkaan raportoitu raja-asemilla, Lukkari kertoo.

”Aina kuitenkin varmasti ollaan pettyneitä. Tarkoitus on ylittää raja ja mennä jonnekin, ja kun pääsy evätään, se on varmasti pettymys.”

Viesti rajoituksista ei ollut niiden alkumetreillä tavoittanut kaikkia venäläisiä. Lukkari uskoo, että venäläisten pääsyjä Suomeen joudutaan tulevinakin päivinä epäämään.

”Kyllä epäämisiä varmasti tulee tänään kaikilla rajanylityspaikoilla tasaiseen tahtiin.”

Lue lisää: Suomen raja sulkeutuu venäläis­turisteilta ensi yönä, päätöksessä useita poikkeuksia

Lue lisää: Venäläisturisteja yritti turhaan itärajan yli perjantain puolella, torstain viimeiset kertoivat suunnitelmistaan

Viikonlopun rajaliikenteestä odotetaan edelleen kohtalaisen vilkasta.

”Nythän on tultu edellisen viikonlopun ja alkuviikon lukemista hieman alaspäin. Voisi ajatella, että rajaliikenne jatkuu samalla tasolla kuin torstainakin.”

Lukkari myös uskoo, että osa venäläisistä tulee kokeilemaan, pääsisikö rajan yli sittenkin.

”Tämän tyyppisiä tapauksia varmaan on, kunnes puskaradio laulaa paikallisten ja matkailijoiden piirissä siitä, mitkä uudet rajoitukset ovat.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat