Turvapaikan­hakijoilta väkisin huivit poistaneiden poliisien ja vartijoiden syytteet hylättiin käräjäoikeudessa

Oikeus piti poliisien ja vartijoiden kertomuksia turvapaikanhakija­naisten hijabien poistamisesta luotettavampina kuin naisten. Heidän syytteensä hylättiin.

30.9. 16:43

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt turvapaikanhakijoilta väkisin huivit poistaneiden poliisien ja vartijoiden syytteet. Syytteisiin johtanut tilanne tapahtui toukokuussa 2017 Hämeenlinnan poliisiasemalla, kun naisista yritettiin ottaa kuvat turvapaikanhakijoiksi rekisteröitymisen yhteydessä.

Syyttäjä vaati käskyn antaneelle komisariolle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja yllytyksestä kahteen pahoinpitelyyn. Kuutta vartijana tai poliisina työskennellyttä syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kahdesta pahoinpitelystä. Kaikki kiistivät syytteet.

Oikeuden mukaan naiset vietiin rekisteröintihuoneeseen, missä heille kerrottiin, että kuvat täytyy ottaa ilman hijab-huiveja ja että tällöin huoneessa on ainoastaan nais­puolisia työntekijöitä. Naiset kuitenkin kieltäytyivät riisumasta huiveja ja vaativat päästä kuvattavaksi Helsingin poliisilaitokselle. Huivien poistamista pyydettiin oikeuden mukaan useita kertoja.

Lopulta naiset erotettiin toisistaan ja heistä otettiin kuvat ilman huiveja.

Naisten mukaan poliisit ja vartijat ryhtyivät yhtäkkiä kovakouraisiksi, vaikka he itse olivat rauhallisia. He kertoivat tuolilta nostamisesta, seinää vasten painamisesta ja huivin repimisestä. Todisteena kovakouraisesta käsittelystä oli mustelmia.

Poliisien ja vartijoiden mukaan naiset kieltäytyivät tottelemasta käskyjä, huusivat ja käyttäytyivät uhmakkaasti. Naiset päätettiin erottaa toisistaan, ja siirrettäessä he tekivät fyysistä vastarintaa ja riuhtoivat ja rimpuilivat, syytetyt kertoivat. Vastaajien mukaan kumpaakaan naista ei painettu seinää vasten.

Oikeus piti poliisien ja vartijoiden kertomuksia tapahtumista luotettavampina kuin naisten. Oikeuden mukaan naisten kertoman luotettavuutta heikensi se, että siihen liittyi liioittelua. Toinen esimerkiksi väitti, että seinää vasten painaminen kesti vähintään 45 minuuttia ja molemmat sanoivat joutuvansa edelleen viiden vuoden jälkeen syömään särkylääkkeitä.

”Asianomistajat ovat myös vahvasti korostaneet oman toimintansa moitteettomuutta, eivätkä heidän kertomuksensa ole sisältäneet lainkaan heidän kannaltaan epäedullisina pidettäviä seikkoja”, tuomiossa sanotaan.

Naisilla todetut mustelmat ovat oikeuden mukaan todennäköisesti syntyneet heidän rimpuillessaan.

Oikeus katsoi myös, että tilanteessa käytetyt voimakeinot olivat tehtävän tärkeyteen, kiireellisyyteen, vastarinnan vaarallisuuteen sekä käytettävissä olleisiin voimavaroihin nähden tarpeellisia ja puolustettavia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat