Venäläisten maahantulo romahti perjantaina viikontakaiseen verrattuna

Venäläisten käännytykset moninkertaistuivat, luvuissa näkyy nyt Suomen rajoituspäätös.

Venäläisiä autoja ja busseja jonossa Vaalimaan rajanylityspaikalla perjantaina.

1.10. 8:58 | Päivitetty 1.10. 20:01

Suomeen tulevien venäläisten määrä romahti perjantaina, kun vertaa tuoreita lukuja viikontakaiseen.

Suomen asettamat rajoitukset venäläisille turisteille tulivat voimaan juuri perjantaina.

Perjantaina esimerkiksi Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla eli vilkkaimmissa paikoissa venäläisiä matkustajia tuli Suomeen enää noin 1 500, kun viikko sitten perjantaina luku oli vielä noin 7 000.

Tilanne vaikutti olevan hiljenemään päin myös lauantaina. Lauantaina alkuiltaan mennessä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla matkustajia tuli Suomeen yhteensä 1 300. Maahan pääsy evättiin yhteensä 103 ihmiseltä. Tilapäistä suojelua haki 82 ja turvapaikkaa kaksi ihmistä.

Rajavartioston viestinnästä arvioidaan, että viimeisen vuorokauden aikana maahan­tulleista noin 80 prosenttia on venäläisiä.

Luvuissa näkyy nyt se, että hallituksen torstaina tekemän periaatepäätöksen mukaan raja käytännössä sulkeutui venäläisturisteilta.

Päätöksen perusteluna oli kansainvälisten suhteiden vaarantuminen. Venäläiset voivat yhä päästä maahan muun muassa perhesyistä, opiskelemaan ja töihin.

”Vähennys tulijoissa on sen kaltainen kuin osasimme arvioidakin”, sanoo komentajakapteeni Seppo Häkkinen Rajavartiolaitokselta.

Hän uskoo, että kun tieto Suomen rajoituksista leviää Venäjällä, se entisestään vähentää tulijoiden määriä. Myös Venäjälle palaavien määrä on normaalitasoilla.

”Eilen perjantaina lähteviä oli enemmän kuin saapuvia.”

Maarajan yli saapui noin 1 700 venäläistä ja heitä lähti runsaat 2 000. Häkkisen mukaan tilanne on vakaa ja rauhallinen.

Lue lisää: Suomen raja sulkeutuu venäläis­turisteilta ensi yönä, päätöksessä useita poikkeuksia

Turvapaikanhakijoita kaakossa kirjattiin perjantaina kolmetoista ja tilapäistä suojelua hakevia runsaat viisikymmentä.

Samalla luonnollisesti myös pääsyn epäämiset ovat moninkertaistuneet viikontakaisesta. Perjantaina niitä oli kaikilla ylityspisteillä jo 249.

Samaa viestiä liikenteen hiljentymisestä kuului lauantaina myös muista itärajaa valvovista rajavartiolaitoksen yksiköistä.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kertoi liikennemäärissä olevan selvää laskua eiliseen, Kainuun rajavartiostossa liikenne oli hiljaista jo ennen perjantaina voimaan tullutta rajoitusta, samoin Lapin rajanylityspaikoilla.

Lue lisää: Tilanne Vaalimaalla on mennyt mahdottomaksi, sanoo Venäjältä Suomeen pyrkivä kaksois­kansalainen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat