JSN antoi vapauttavat päätökset Marinin bile­videoita koskevista kanteluista

Julkisen sanan neuvosto käsitteli kaikkiaan 15 kantelua pääministeri Sanna Marinin bile­videoiden uutisoinnista. Yksi kantelu on vielä käsittelemättä.

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen perusteli ratkaisuja tiedotustilaisuudessa perjantaina.

11.11. 13:13 | Päivitetty 11.11. 14:53

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavat päätökset pääministeri Sanna Marinin (sd) bilevideoiden julkaisusta ja uutisoinnista mediassa.

Neuvosto käsitteli tiistain ja keskiviikon kokouksissaan yhteensä 15 kantelua. Yksi kanteluista on vielä käsittelemättä.

Videoiden julkaisemisessa ei JSN:n mukaan loukattu sen enempää Marinin kuin muidenkaan ihmisten yksityiselämän suojaa. Pääministerin on siedettävä myös arviointia, joka kohdistuu hänen toimintaansa vapaa-ajalla ja virkatehtävien ulkopuolella.

”Vaikka videot oli kuvattu yksityistiloissa, pääministeri tiesi, että häntä kuvattiin. Siitä, tiesikö hän myös, että videot oli tarkoitus julkaista yksityisellä sosiaalisen median tilillä, on esitetty vastakkaisia näkemyksiä”, päätöksissä todetaan.

Neuvoston mielestä Marinin laulamista, tanssimista ja juhlimista ei voida voi pitää erityisen arkaluonteisena. Videon julkaisuun ei tarvittu asianomaisten suostumusta.

Videon julkaisemisella oli myös yhteiskunnallista merkitystä.

”Yleisöllä oli oikeus nähdä otteita keskustelua herättäneistä videoista omin silmin ja tehdä niistä omat tulkintansa. Samalla yleisö saattoi arvioida pääministerin toimintaa ja verkostoja.”

Myöskään muiden ihmisten yksityisyyttä ei loukattu, koska heidän yksityisyyden suojansa oli jo heidän asemansa vuoksi alentunut. Heidän joukossaan oli esimerkiksi some-vaikuttajia.

JSN:n tiedotustilaisuudessa neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen totesi, että kantelijat ovat ansiokkaasti nostaneet olennaisia asioita esiin. Hänen mukaansa useista median jutuista löytyi toivomisen varaa, mutta ainoastakaan ei löytynyt perustetta langettavalle päätökselle.

JSN korosti ratkaisuissaan, että kyseessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, josta yleisöllä oli oikeus saada tietoa.

”Pääministeri kuuluu yhteiskunnan korkeimpien vallankäyttäjien joukkoon. Median perustehtävä on seurata vallankäyttäjien toimintaa ja arvioida heidän harkintaansa ja toimintakykyään.”

Neuvosto ei ottanut kantaa siitä, kuuluiko videolta sana ”jauhojengi” vai ei. Varmuutta tähän ei ole saatu edelleenkään, vaan asia on yhä kiistanalainen.

Jauhojengi-sanan käytölle on kuitenkin julkaisuhetkellä ollut riittävät perusteet. Sen takia alkuperäistä tulkintaa ei voi pitää virheenä.

Parantamisen varaa olisi neuvoston mukaan siinä, miten media merkitsee nettijuttujen muokkaamiset. Tässä tapauksessa kyse oli nopeasti muuttuvasta uutistilanteesta, jonka edetessä media muokkasi juttujaan.

Jokaista muutosta ei tarvitse merkitä nettijuttuihin. Tiedonvälityksen uskottavuuden kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että olennaiset muutokset merkitään juttuihin ajantasaisesti myös silloin, kun ne eivät ole olennaisia asiavirheitä, neuvosto ohjeisti.

Tämä oli ainoa kysymys, josta neuvosto äänesti. Kahden jäsenen mukaan jauhojengi-sanan esittäminen varmana tietona oli olennainen asiavirhe, joten tulkinnan muuttumisesta olisi pitänyt kertoa yleisölle selkeästi. Enemmistössä oli kymmenen jäsentä.

Hyvösen mukaan päivittyvien artikkeleiden merkinnöissä olisi selvästi mietinnän paikka, koska median toimintaympäristö on muuttunut. Parhaillaan JSN:n taustayhdistys pohtii, kaipaavatko Journalistin ohjeet päivitystä.

Kokonaisuutena Hyvönen antaa medialle bilevideoiden käsittelystä kouluarvosanan 8-. Median keskuudessa kohu on herättänyt jo itsekriittistä keskustelua muun muassa siitä, missä vaiheessa sosiaalisen median perässä lähdetään liikkeelle, Hyvönen totesi.

Kanteluista viisi koski Helsingin Sanomia, neljä Iltalehteä, neljä Ilta-Sanomia, yksi Yleä ja yksi Mtv:tä.

JSN on media-alan itsesääntelyelin, joka valvoo hyvän journalistisen tavan noudattamista. Yksittäisiin päätöksiin liittyvä tiedotustilaisuus on erittäin poikkeuksellinen.

Neuvosto piti tiedotustilaisuuden joulukuussa 2009, kun se antoi Ylen Silminnäkijä-ohjelmalle vapauttavan päätöksen silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) talonrakennukseen liittyvästä lautakasaväitteestä. Neuvoston kokous oli dramaattinen, sillä langettavaa päätöstä ajanut silloinen puheenjohtaja Pekka Hyvärinen erosi kesken kokouksen tehtävistään.

Lisäksi neuvosto piti kaksi tiedotustilaisuutta vuonna 2017. Silloin Ylelle annettiin langettava päätös siitä, että se oli taipunut silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk) painostukseen ja muuttanut Sipilää koskevia juttujaan.

Marinin vapaa-ajanvietto nousi keskusteluun elokuussa, kun julkisuuteen levisi videoita villisti tanssivasta pääministeristä. Jotkut olivat näkevinään videoilta merkkejä jopa laittomien päihteiden käytöstä.

Videoissa ja kuvissa näkyi Marin juhlimassa yksityisasunnossa ja yökerhossa. Kohu keräsi kierroksia myös kuvasta, jossa Marinin vieraat poseeraavat pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa otetussa kuvassa paidanhelmat nostettuina.

JSN sai yhteensä 30 kantelua videoiden julkaisusta ja uutisoinnista mediassa. Näistä 16 otettiin käsittelyyn. Neuvosto käsitteli kanteluja kahdessa kokouksessaan tiistaina ja keskiviikkona.

Ensin neuvosto käsitteli yksityisyyden suojaan liittyviä kanteluja. Niiden käsittelyyn ei ollut hankittu Marinin tai muiden videolla esiintyneiden suostumusta, vaikka nimenomaan yksityisyyteen liittyvissä kanteluissa näin yleensä tehdään.

JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen mukaan videot olivat kuitenkin herättäneet laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista. Sen vuoksi kanteluiden käsittelylle ilman asianosaisten suostumusta oli erityisen painava syy.

Toisen ryhmän muodostivat kantelut, joissa arvosteltiin videoiden uutisointia. Kantelut koskivat tietojen tarkistamista ja lähdekritiikkiä sekä mielipiteen ja sepitteen sekoittumista tosiasioihin. Lisäksi kanteluissa epäiltiin, ettei juttuihin tehtyjä muokkauksia ollut merkitty asianmukaisesti.

Kanteluissa käsiteltiin myös sitä, oliko videoilla esiintyneitä ihmisiä kuultu asianmukaisesti. Journalistin ohjeiden mukaan erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneella on oikeus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Tämän kohdan käsittelyyn saatiin suostumus kolmelta videolla esiintyvältä ihmiseltä. Muihin henkilöihin mahdollisesti kohdistunutta erittäin kielteistä julkisuutta neuvosto ei käsitellyt.

Oikaisu 11.11. kello 13:45: Korjattu tieto JSN:n aiemmista tiedotustilaisuuksista. JSN piti vuoden 2009 tiedotustilaisuuden lisäksi tiedotustilaisuudet myös vuonna 2017.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat