Liikenne itä­rajalla kääntyi pää­laelleen: Enemmistö ­ylittäjistä suuntaa nyt Venäjälle

Tilanne itärajalla on Rajavartiolaitoksen mukaan nyt vakaa. Maastorajalla ei ole ollut havaintoja luvattomista rajanylityksistä.

Liikenne on hidastunut itärajalla reilusti sen jälkeen, kun Suomi viime perjantaina sulki rajansa venäläisturisteilta.

5.10. 15:02

Suomeen itärajan yli matkustavien Venäjän kansalaisten määrä on jatkanut viime päivinä laskuaan. Määrä romahti perjantaina heti matkustusrajoitusten tultua voimaan.

Maanantaina Venäjän kansalaisia tuli Suomeen alle 900, kun vielä edeltävän viikon maanantaina heitä oli lähemmäs 8 000.

Eilen tiistaina enää 784 venäläistä saapui Suomeen itärajan rajanylityspaikoilla.

Perjantaista asti venäläisiä on matkustanut itärajan yli enemmän Suomesta Venäjälle kuin heitä on matkustanut Venäjältä Suomeen.

Venäläisten maahanpääsyjä Suomeen on tällä viikolla päiväkohtaisesti evätty alle 70 kappaletta. Vielä perjantaina lähes 250 venäläisen pääsy Suomeen evättiin itärajalla.

Määrä on silti edelleen huomattava, sanoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty.

”Matkustajien joukossa on yhä ihmisiä, joita muuttuneet määräyksemme eivät ole tavoittaneet. He joutuvat valitettavasti rajalla toteamaan, ettei heillä ole tällä hetkellä asiaa tulla Suomeen.”

Pitkäniitty arvelee, että matkustajamäärä tulee pysymään matalalla tasolla. Perjantai ja lauantai ovat kuitenkin todennäköisesti alkuviikkoa vilkkaampia päiviä Suomeen saapuvan liikenteen osalta.

”Mutta ei puhuta valtavista prosentuaalisista kasvuista, vaan ehkä muutamasta sadasta. Ennustaminen on nyt vaikeaa.”

Tilanne itärajalla on nyt vakaa, Pitkäniitty sanoo. Luvattomia rajanylityksiä ei ole havaittu maastorajalla.

Myös turvapaikanhakijoiden määrä on itärajalla pysynyt maltillisella tasolla. Perjantaina itärajalla turvapaikkaa haki 13 venäläistä, mutta sen jälkeen päiväkohtaiset määrät ovat olleet alle 10.

”Kaiken kaikkiaan kuva on se, että päätöksemme ovat rajoittaneet laillista ja tarpeetonta matkustamista eli juuri sitä kohderyhmää, mihin tavoiteltiinkin vaikutusta.”

apulaiskomentaja Jukka Lukkari Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo, ettei Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla ole esiintynyt järjestyshäiriöitä tai muitakaan ongelmia matkustusrajoitusten voimaantulon jälkeen.

”Mutta totta kai pettymystä on, kun tarkoitus on mennä yli rajasta ja maahan pääsy evätään.”

”Yleisesti rajatilanne on rauhallinen”, Lukkari summaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat