Harvinainen pikkumerimetso bongattiin Suomessa jo toistamiseen tänä vuonna

Harvinainen pikkumerimetso havaittiin Lintutieteellisen yhdistyksen Tringan mukaan keskiviikkona aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä.

Ulkonäöltään pikkumerimetso on kuin pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso pienoiskoossa.

5.10. 17:51

Suomessa on havaittu toinen pikkumerimetso, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellinen yhdistys Tringa tiedotteessa. Yhdistyksen mukaan lintu havaittiin keskiviikkona aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä.

Pikkumerimetso on kooltaan noin sinisorsan kokoinen. Ulkonäöllisesti se on kuin pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso pienoiskoossa.

Harvinainen lintuvieras nähtiin ensin Maarin lintutornista sen lennolla Laajalahden yllä. Lintuharrastajat arvelivat linnun laskeutuneen Keilaniemen ja Lauttasaaren väliselle lahdelle, josta se havaittiinkin myöhemmin lepäilemästä Porstaluodon kiviltä.

”Pikkumerimetson ehti nähdä ainakin sata lintuharrastajaa. Puoli yhden jälkeen linnun nähtiin nousevan noin lounaan suuntaan, eikä sitä ole toistaiseksi löydetty uudestaan”, kertoo Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen tiedotteessa.

Pikkumerimetso on Pohjoismaissa harvinainen. Edellinen pikkumerimetso­havainto tehtiin Siilinjärvellä Pohjois-Savossa heinäkuussa. Ensimmäinen virallinen pikkumerimetso­havainto Pohjoismaissa on viime vuosituhannelta, kun lintu havaittiin Ruotsissa vuonna 1913.

Suomea lähimmät pikkumerimetso­yhdyskunnat ovat Unkarissa, Slovakiassa ja Itävallassa, joihin lintu on yhdistyksen mukaan levittäytynyt viime vuosina. Yleensä lintu pesii jokisuistoissa ja rehevillä järvillä Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat