SUH: Suomessa hukkui syyskuussa enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten

Asiantuntijan mukaan kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat tällä hetkellä suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille.

6.10. 8:15

Suomessa hukkui syyskuun aikana kahdeksan ihmistä, käy ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämistä ennakkotiedoista.

Kaksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä ja yksi veteen putoamisen seurauksena. Viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan viisi ihmistä.

Asiantuntijan mukaan vaaratilanteita luo syksyllä kylmenevä vesi. Tavanomaista viileämpi syyskuu vauhdittaa vesistöjen viilenemistä.

”Tällä hetkellä kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman suojavarusteita, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti”, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Hiltusen mukaan kylmään veteen pudotessa tulee usein sokkireaktio, ja ihmisen kyky pidättää hengitystä laskee normaalista 60–90 sekunnista muutamaan sekuntiin.

”Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä.”

Suomessa on tammi-syyskuun aikana hukkunut SUH:n mukaan 79 ihmistä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat