Vain 13 haki paikkaa, jossa palkka on 14 000 kuussa – Miksi Oulun johtaja­haku meni plörinäksi?

Hakijoita saatiin vain 13, joista puolet ei täytä kelpoisuusehtoja.

Oulun kaupunginjohtajaksi hakee vain seitsemän pätevää hakijaa.

6.10. 15:40 | Päivitetty 6.10. 16:20

Oulun kaupunginjohtajan virkaa haki määräaikaan mennessä vain 13 henkilöä, joista peräti puolet ei täytä kelpoisuusvaatimuksia.

Määrää voi pitää pienenä, kun sitä verrataan kaupungin kokoon. Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki.

Esimerkiksi yli puolet pienemmän Porin kaupunginjohtajaksi hakijoita kertyi vastikään 29. Porvoossa puolestaan kaupunginjohtajan virkaan haki määräaikaan mennessä vain kaksi ihmistä. Toinen hakemuksista tuli istuvalta kaupunginjohtajalta.

Oulu hakee kaupunginjohtajaa kuuden vuoden mittaiseen määräaikaiseen virkaan. Virka tuli haettavaksi, kun nykyisen kaupunginjohtajan Päivi Laajalan kuuden vuoden määräaika tehtävässä päättyy.

Laajala ei ole hakijoiden joukossa. Hän panttasi tietoa hakemisestaan viimeiseen asti eli hakuajan päättymiseen keskiviikkona.

Kaupunginjohtajan virkaa hakivat Jalo Aminoff, rakennuttaja, sijoittaja, tuottaja, Helsinki, Harri Filppa, toiminnanjohtaja, Oulu, Jussi Hyry, Petri Hämäläinen, Peter Marks, Software engineer, Vantaa, Matti Matinheikki, toimitusjohtaja, Oulu, Seppo Määttä, osastopäällikkö, ylijohtaja, Kirkkonummi, Tony Nyman, kokki, Oulu, Rajeeka Ponrasa, IT-asiakaspalvelija, Oulu, Jari Pyykkönen, Oulu, Esko Saajanto, sijoittaja, yrittäjä, Oulu, Mikko Salmi, viestintäjohtaja, Oulu ja Mika Sipola, IT-tukihenkilö, Oulu.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk) pitää keskeisenä syynä hakijoiden vähyydelle sitä, että Laajala kertoi viimeiseen asti harkitsevansa viran hakemista.

”Hakuprosessin aikana nykyinen kaupunginjohtaja kertoi julkisesti medialle, että hän harkitsee hakemuksen jättämistä ja että tavoittelisi tätä paikkaa. Tämä asetelma on varmasti vaikuttanut tilanteeseen”, sanoo Vehkaperä.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat maanantaina pohtimaan vaihtoehtoja, miten kaupunginjohtajan valinnassa edetään.

”Tarkoitus on analysoida tilannetta syvällisemmin ja valita polku, miten edetä. On useampia vaihtoehtoja, mitä pohditaan, että mitä tämän tilanteen edessä tehdään”, Vehkaperä sanoo.

Kaupunginjohtajan haku ei ollut Vehkäperän mielestä täydellinen.

”Rima oli asetettu korkealle ja ilmassa oli, josko nykyinen johtaja voisi kuitenkin jatkaa. Kävin useiden mahdollisten hakijoiden kanssa taustakeskusteluja ja totta kai se vaikutti”, Vehkaperä toteaa.

Nyt virkaa hakeneesta 13 hakijasta seitsemän oli muodollisesti päteviä eli ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita.

Niin sanottujen hassutteluhakemusten taustalla saattaa olla myös työttömien velvoite hakea tiettyä määrää työpaikkoja tukea saadakseen.

Kaupungin vaihtoehtoina ovat seuraavaksi joko haastatteluprosessin käynnistäminen nyt kokoon kerätyn hakijajoukon kesken tai paikan laittaminen uudelleen auki.

Yksi vaihtoehto on Vehkaperän mukaan myös kutsumenettely.

”Sitä on joissakin kaupungeissa käytetty, ja sekin on täysin mahdollinen”, sanoo Vehkaperä.

Kunnat käyttävät yleisesti rekrytointitoimistoja ja niin sanottuja head huntereita johtotehtäviä täyttäessään. Oulussakin näin tehtiin. Hakijoita ei kuitenkaan saatu tällä kierroksella enempää.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok) mielestä hakijajoukosta löytyy yksi riittävän hyvä ehdokas eli Matti Matinheikki.

Matinheikki on Oulun kaupungin entinen yhdyskuntajohtaja ja kokoomuksen edustaja kaupunginhallituksessa.

”Ei se tietenkään riitä, jos minulla on riittävä ehdokas siellä. Ryhmien puheenjohtajien kanssa ei ole käyty vielä keskustelua aiheesta, että mennäänkö tällä vai laitetaanko uudelleen hakuun”, sanoo Hänninen.

Oulun kaupunginjohtajan kuukausipalkka on 14 200 euroa. Se on pienempi kuin uuden Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajan palkka. Pestiin tänä vuonna valittu Ilkka Luoma saa 17 400 euroa kuussa.

Ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet ottavat hoitaakseen kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen. Samalla kuntien talousarvioista siirtyy uusille organisaatioille noin puolet.

Oulun kaupunginvaltuuston tavoitteena on päättää kaupunginjohtajan valinnasta marras- tai joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat