Peli­riippuvainen käräjä­sihteeri peukaloi omia kanteitaan, menetti virkansa

Helsingin hovioikeuden mukaan käräjäsihteeri oli ilmeisen sopimaton tehtäväänsä, koska hän oli merkinnyt yhdeksän itseensä kohdistunutta velkomuskannetta käsitellyiksi.

Helsingin hovioikeus alensi velkomuskanteitaan väärentäneen käräjäsihteerin tuomiota mutta piti voimassa viralta panon.

14.10. 11:27

Silloisessa Tuusulan käräjäoikeudessa työskennellyt käräjäsihteeri on saanut virkarikostuomion, koska hän oli merkinnyt tuomioistuimen järjestelmiin itseensä kohdistuneita velkomuskanteita käsitellyiksi.

Kaikkiaan mies teki muutoksia yhdeksään velkomuskanteeseen. Osaan hän myös muutti oman nimensä tilalle toisen nimen. Kanteet olivat perintätoimistojen ja rahoituslaitosten velkomuksia, ja niiden yhteissumma oli noin 55 000 euroa.

Rikos havaittiin, kun mies itse kävi kertomassa teoistaan esihenkilölleen.

Mies selitti väärennyksiä peliriippuvuudellaan ja mielenterveysongelmillaan. Hän kertoi saaneensa apua ongelmiinsa.

Mies oli kertomansa mukaan tiennyt, ettei hän pysty estämään velkomuskanteiden käsittelyä, ainoastaan viivyttämään niitä. Hän kertoi halunneensa vielä yhden normaalin kesän. Teot tapahtuivat vuonna 2018.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, koska se katsoi hänen syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen, väärennykseen ja rekisterimerkintärikokseen.

Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut virka-aseman väärinkäyttämisestä vaan ainoastaan lievemmin rangaistavasta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hovioikeuden mukaan järjestelmiin tehdyt väärennykset eivät olleet laissa tarkoitettua päätöksentekoa tai sen valmistelua.

Menettely oli kuitenkin selvästi käräjäsihteerin virkavelvollisuuksien vastaista, ja se myös vaaransi luottamusta tuomioistuimen toiminnan asianmukaisuuteen. Rangaistuksesta päättäessään hovioikeus otti huomioon, että mies paljasti itse tekonsa.

Mies tuomittiin 50 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan maksettavaa kertyy 650 euroa.

Käräjäoikeuden tavoin myös hovioikeus myös hovioikeus määräsi miehen viralta pantavaksi.

"Hovioikeus katsoo, että [miehen] menettelyä kokonaisuutena arvioitaessa on kuitenkin kysymys niin merkittävästä luottamuksen ja osaamisen väärinkäyttämisestä hänen virkatehtäviensä ydinalueella, että hänen syykseen luettu virkavelvollisuuden rikkominen osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi käräjäsihteerin tehtävään.”

Tuusulan käräjäoikeus on sittemmin lakkautettu, ja alue kuuluu nykyisin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat