Koiran haukunta herätti palavassa erämökissä – Yöpyjät pelastautuivat viime hetkellä

Päivystävän palomestarin mukaan erämökeissä majoittuvien olisi hyvä kantaa palovaroitinta mukanaan ja kytkeä varoitin yön ajaksi päälle.

15.10. 14:16

Koira herätti palavassa erämökissä nukkuneet ihmiset niin, että he ehtivät pelastautua, kertoo Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos.

Pelastuslaitoksen tviitin mukaan palo syttyi Toholammilla lauantaina aamuyöllä kolmen aikaan. Pelastuslaitoksen mukaan rakennus tuhoutui tulipalossa täysin.

Päivystävä palomestari Joonas Nuolioja kertoo STT:lle, että erämökissä nukkui kaksi ihmistä palon alkaessa.

”Koira on ruvennut haukkumaan yöllä. Toinen mies heräsi siihen ja huomasi, että kattorakenteet ovat tulessa”, Nuolioja sanoo.

Hänen mukaansa ihmiset pääsivät palavasta mökistä ulos viime hetkellä. He olivat jo ehtineet hengittää savua mutta eivät loukkaantuneet vakavammin. Koirakaan ei loukkaantunut palossa.

Siinä vaiheessa, kun pelastuslaitos ehti palopaikalle, oli rakennus jo palomestarin mukaan ilmileikeissä.

Palomestari Nuoliojan mukaan erämökissä ei ollut palovaroitinta. Tarkkaa palonsyyntutkintaa on vaikea hänen mukaansa tehdä, koska mökki tuhoutui täysin. Pelastuslaitoksen arvion mukaan palo sai alkunsa kamiinasta, jolla mökkiä oli lämmitetty.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos muistuttaa tviitissään palovaroittimen tärkeydestä. Nuoliojan mukaan erämökeissä majoittuvat voisivat kantaa mukanaan palovaroitinta ja kytkeä sen yöksi, jos rakennuksessa ei ole varoitinta valmiiksi.

”Lainsäädäntö kuitenkin edellyttää, että tiloissa, joissa yövytään, tulee olla palovaroitin. Se on niin halpa henkivakuutus, ettei sitä kannata jättää käyttämättä”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat