Eurooppaan vyöryy lämpö­aalto, Etelä-Suomeen luvassa yöpakkasia

Tulevalla viikolla Suomessa lomaillaan viileässä, mutta poutaisessa säässä. Viikon puolivälissä yöpakkaset saapuvat myös Etelä-Suomeen.

Lokakuun puolivälissä Espoossa oli märkää ja ajankohtaan nähden lämmintä.

16.10. 16:39

Maanantaina alkavaa ensimmäistä syyslomaviikkoa vietetään pääosin poutaisessa, mutta lokakuun alkupuolta selkeästi viileämmässä säässä.

Viikko alkaa poutaisissa merkeissä koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Tiistaina taas Etelä-Suomessa on hieman epävakaisempaa, ja lomailijoiden kannattaa varautua hajanaisiin sateisiin myös Keski-Suomessa.

Syyslomaviikkoa vietetään pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Tampereella, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Lämpötilat jäävät todennäköisesti alle 10 asteen jo tiistaina. Yöpakkasia on luvassa myös Etelä-Suomeen viikon puolivälissä.

”Tuuli kääntyy pohjoisen ja luoteen puolelle, ja sieltä tulee kuivempaa ja kylmempää ilmaa”, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuukka Keränen.

Viikon kylmimmäksi päiväksi ennustetaan keskiviikkoa. Lämpötila jää etelässäkin noin viiden asteen tienoille.

”Loppuviikko näyttää tällä hetkellä aika poutaiselta ja viileältä. Tässä on viilenevä trendi nähtävissä”, sanoo Keränen.

Lapissa voi olla satunnaisia lumisateita tiistaina. Kyse on kuitenkin hyvin paikallisista kuuroista. Maan eteläisemmissä osissa lunta saadaan vielä odotella.

Siinä missä Suomessa sää viilenee, Euroopassa hikoillaan monin paikoin poikkeuksellisen helleaallon keskellä.

Lokakuun lämpöennätykset saattavat mennä rikki Etelä- ja Keski-Euroopassa, jonne saapuu Afrikasta vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä ilmaa.

Vaikka Suomessakin on ollut vuodenaikaan nähden lämmintä, ei Välimeren lämpöaalto yllä Pohjois-Eurooppaan asti.

”Syyslomalle ei ole tulossa helteitä”, vakuuttaa Keränen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat