Sähkökatko voi pahimmillaan rikkoa laitteita, suunnitellussa katkossa riski kuitenkin pieni

Fingrid kertoi aiemmin syksyllä, että sähköpulassa sähkönjakelua voitaisiin rajoittaa viimeisenä vaihtoehtona. Tämä tarkoittaisi korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoja.

Tukesin mukaan sähköjen katkeaminen rikkoo laitteita ylipäätään hyvin harvoin.

16.10. 16:01

Sähkökatkot voivat sekoittaa tai pahimmillaan rikkoa kodin sähkölaitteita. Ensi talvena laiterikkojen riski ei kuitenkaan ole normaalia isompi, vaikka sähkönjakelua jouduttaisiin rajoittamaan, sanoo valvomopäällikkö Arto Pahkin kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

”[Suunnitellut sähkökatkot] tehdään katkaisijatoiminnoilla, jotka eivät aiheuta sähkölaitteiden rikkoontumisia. Jos laite hajoaa, niin syyn pitää tulla jostain muusta, eli vanhentumisesta tai laitteen omista ominaisuuksista”, hän sanoo STT:lle.

Sähkökatkoista on tänä syksynä keskusteltu paljon, koska sähkön riittävyys tulevana talvena on herättänyt huolta. Fingrid kertoi aiemmin syksyllä, että sähköpulassa sähkönjakelua voitaisiin rajoittaa viimeisenä vaihtoehtona. Tämä tarkoittaisi korkeintaan kahden tunnin sähkökatkoja.

Johtava asiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) korostaa, että sähköjen katkeaminen rikkoo laitteita ylipäätään hyvin harvoin.

”Sehän vastaa sitä, että pistotulpan tempaisee seinästä. Eihän se tietenkään ole paras mahdollinen tapa toimia, mutta ei siitä yleensä mitään hajoa”, Niemi sanoo.

Vaikka laitteet on suunniteltu kestämään katkoksia, huonolla tuurilla esimerkiksi herkkä elektroniikka voi rikkoutua vaikkapa jännitepiikin vuoksi. Tällaisia voivat olla muun muassa audio- ja videolaitteet, älytelevisiot tai tietokoneet.

”Hyvin todennäköisesti mitään kovin kummallista ei satu, mutta jos pystyy itse asiaan vaikuttamaan, niin ehkä kannattaa varautua. Katkon alettua herkemmistä laitteista voi ottaa pistotulpan irti”, Niemi sanoo.

Myös hyvin vanhat sähkölaitteet voivat olla haavoittuvampia kuin uudet. Iästä johtuvan kulumisen lisäksi niiden kyky kestää jännitevaihteluita ei välttämättä vastaa nykyvaatimuksia.

Markkinoilla on virtapiikkien varalta ylijännitesuojia. Sähkökatkoihin voi varautua myös ups- tai muulla varavirtalaitteella.

”En näe, että se mikään välttämättömyys on, mutta jos haluaa sen hankkia, niin toki saa. Eiväthän kotitalouksien halvemmat ups-laitteet tuo montaa minuuttia lisää vaikka tietokoneen käyttöön, mutta ehkä sen verran, että järjestelmän saa ajettua hallitusti alas”, Tukesin Niemi sanoo.

Niemen mukaan kodin laitteiden toimintaa kannattaa myös tuntea sen verran, että osaa tarvittaessa palauttaa sähkökatkon nollaamat asetukset. Hän mainitsee esimerkkinä kaupunkikodin ilmastointilaitteen, joka on ollut päällä vuosia.

”Kun sähköt katkeavat, laitteen muisti saattaa tyhjentyä ja se saattaa palautua joihinkin muihin asetuksiin. Ilmastointi voi mennä täysille tai lämpötila vaihtua. Kannattaa selvittää itselleen”, miten laite käyttäytyy sähkökatkon jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat