Aurinko pimeni koko maassa – Juhani Harjunharja seurasi pimennystä Utsjoella

Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyi enimmillään 69 prosenttia.

25.10. 15:29 | Päivitetty 25.10. 19:45

Suomen taivaalla nähtiin tiistaina osittainen auringonpimennys. Pimennys alkoi puolenpäivän aikoihin, ja oli syvimmillään noin kello 13.18, jolloin Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyi 69 prosenttia.

”Ihan yllättävän hyvin näkyi. Etelä suosi nyt meitä. Aamulla oli vielä pilvistä, mutta juuri ennen puoltapäivää eteläinen horisontti aukeni meille, eikä missään ollut enää pilven pilveä”, kertoo Utsjoen Ursan puheenjohtaja Juhani Harjunharja puhelimitse.

”Kyllähän se aika komea näky oli, mutta 2015 oli vielä parempi.”

Maaliskuussa 2015 Aurinko pimeni osittain koko Suomessa.

Harjunharja katseli auringonpimennystä Utsjoella kymmenen asteen kirpeässä pakkasessa. Paikallisen koulun pihalle oli kokoontunut isompi porukka katsomaan pimennystä.

Harjunharjan mukaan mukana oli paljon ”pikkutyyppejä”, jotka eivät olleet vielä syntyneetkään edellisen pimennyksen aikana.

”Siellä oli kyllä teräviä lapsia. Totesivat, että ei sitä aurinkoa mikään perkele syö, vaikka tarina niin väittääkin. Sellaista tarinaa tosiaan kerrotaan: Jumala saa kuitenkin pelastettua auringon perkeleen suusta”, Harjunharja kertoo nauraen.

Pimennys oli suurimmillaan idässä ja pohjoisessa, muun muassa Utsjoella, Sodankylässä ja Joensuussa. Länsi- ja Etelä-Suomessa pimennys oli pienempi.

Kuu peitti Auringon halkaisijasta Utsjoella parhaimmillaan 69 prosenttia ja Maarianhaminassa 59 prosenttia.

Auringonpimennys nähdään, kun Kuu menee Maasta katsottuna radallaan Auringon eteen. Tänään nähtävä auringonpimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä. Suurimmillaan se on Siperiassa, jossa Auringosta jää pimentoon 86 prosenttia.

Täydellinen auringonpimennys on nähty Suomessa edellisen kerran heinäkuussa 1990. Seuraava kerta tapahtuu vasta yli sadan vuoden päästä, lokakuussa 2126.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat