Juuri ilmestynyt HS Teema kertoo Suomen presidenteistä

108-sivuinen lehti syventyy presidenttien persooniin, heidän virkakausiensa kohtalonhetkiin ja presidentti-instituution merkitykseen Suomelle.

Mauno Koivisto odotti virkaanastujaisten alkamista oman presidenttikautensa viimeisenä päivänä keväällä 1994.

23.10. 2:00

Ketä edeltäjäänsä nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö erityisesti arvostaa – ja miksi?

Entä minkä vuoksi K. J. Ståhlberg oli aikalaistensa silmissä niin kunnioitettu, kun taas hänen seuraajansa Lauri Kristian Relander jäi presidenttinä tuntemattomaksi ja maineeltaan vaatimattomaksi? Jos P. E. Svinhufvud ei olisi pitänyt ratkaisevaa radiopuhettaan, olisiko Suomessa tehty vallankaappaus?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa juuri ilmestynyt HS Teema. 108-sivuinen lehti syventyy tällä kertaa Suomen presidentteihin.

Vain kaksitoista suomalaista tietää, millaista on toimia tasavallan presidenttinä. Heidän valtakautensa kattaa itsenäisen Suomen 105-vuotisen historian. Teemassa on kaksitoista tarkasti näkökulmattua artikkelia, jotka avaavat presidenttien persoonallisuuksia ja heidän työnsä merkitystä Suomen – ja joskus myös muun maailman – kehitykselle.

Kyösti Kallio muistetaan dramaattisesta kuolemastaan talvisodan jälkeen. Risto Ryti joutui sotasyyllisenä vankilaan. Mannerheim oli keisarillisessa armeijassa varttunut aatelisherra, josta tahdottiin presidentti. J. K. Paasikivi määritteli ulkopolitiikan suunnan, mutta mitä hän olisi ajatellut Nato-jäsenyydestä? Tarja Halosen kausi oli historiallinen. Sen aikana nykyiset nuoret naisministerit varttuivat aikuisiksi ja nousivat myöhemmin valtaan.

Toimittaja Unto Hämäläinen kirjoittaa hetkestä, jolloin Kekkonen oli valtakautensa huipulla. Antti Blåfield puolestaan kertoo Mauno Koiviston syvästä suhteesta Venäjään ja siitä, miksi Venäjä Koiviston mukaan oli niin vaarallinen maa.

Martti Ahtisaaren kabinettiin kuulunut Jussi Lähde avasi omaa tekstiä varten muistikirjansa ja laati tekstin siitä, miten Ahtisaari halusi uudistaa suomalaista politiikkaa – ja miksi tuo tavoite jäi kesken.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi Teemalle laajan haastattelun, jossa Niinistö kertoi työstään ja siitä, kenen pitäisi edustaa Suomea Natossa.

Lehdessä käsitellään myös presidenttien puolisoiden tärkeää roolia.

HS Teema on erikseen tilattava aikakauslehti, jota tehdään Kuukausiliitteen toimituksessa. Teema ilmestyy kuudesti vuodessa. Lisätietoja osoitteessa HS.fi/teema.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat