Autoilijoiden kannattaa varautua jo renkaiden vaihtoon

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta, jos keli sitä vaatii. Aiemminkin ne saa kuitenkin vaihtaa.

Joko vaihtaa vai ei? Siinä jokavuotinen pulma nastarenkaiden suhteen.

25.10. 11:11

Suomeen on luvassa tällä viikolla hyvin vaihtelevaa säätä: Pohjois-Suomessa päästään jo nauttimaan melko talvisista keleistä, kun taas Etelä-Suomessa päivälämpötilat saattavat nousta jopa lähelle kymmentä astetta.

Yöllä sen sijaan etelässäkin mennään lähelle nollaa, ja tiet voivat olla aamuisinkin liukkaita.

Liikenneturva kehottaa autoilijoita seuraamaan säätiedotuksia nyt tarkasti ja ennakoimaan, milloin talvirenkaat kannattaa vaihtaa.

Kesäkuussa 2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä niin kutsuttu talvirengaspakko jäi historiaan. Talvirenkaiden vaihtoaika ei ole enää sidottu kalenteriin, ja nykyinen laki jättää enemmän autoilijoiden oman harkinnan varaan.

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun – jos keli sitä edellyttää. Aiemminkin ne saa vaihtaa – jos keli sitä vaatii.

Liikenneturvasta muistutetaan, että talvirenkaisiin kannattaa vaihtaa herkemmin, jos liikkuu vain autolla ja ajomatkat ovat pitkiä. Pääasiallisesti kaupungissa liikkuvat voivat liukkaan kelin yllättäessä jättää auton kotiin ja kulkea julkisilla.

”Etelä-Suomessa saattaa olla yksi erittäin talvinen päivä, jonka jälkeen on taas viikkoja sulaa. Jos sen yhden päivän pystyy liikkumaan muuten kuin autolla, ei talvirenkaiden kanssa tarvitse pitää niin suurta kiirettä”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Muualla Suomessa talvikeli voi kuitenkin tulla nopeasti ja jäädä koko talveksi. Silloin on hyvä vaihtaa talvirenkaat alle heti, kun säätiedote ennustaa talvista säätä.

”Jos vaihtoehtoja ei ole, tulee talvirenkaat vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin”, Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat