Yli­lääkäri perustelee poikkeavaa rokotus­linjaa: ”Kuormitus on todella kovaa”

Lapin sairaanhoitopiirissä aiotaan aloittaa henkilökunnan rokottaminen heti.

Lapin sairaanhoitopiiri perustelee sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle uuden rokoteannoksen suosittamista sillä, että neljäs annos vähentää sairastumista koronatautiin.

25.10. 13:43 | Päivitetty 25.10. 19:36

Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee neljänsien koronarokotusten antamista sote-henkilöstölle, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteessa perustellaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle uuden rokoteannoksen suosittamista sillä, että neljäs annos vähentää sairastumista koronatautiin. Lisäksi suositusta perustellaan sillä, että rokottaminen parantaa terveydenhuollossa asioivien suojaa ja ”on tärkeää pandemian hallinnan vuoksi”.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että toive neljänsistä rokotuksista tuli sairaanhoitopiirin sisältä.

”Kahden viime viikon ajan kuormitus on ollut todella kova ja työntekijöiden sairastavuus on uusimman korona-aallon alkaessa kasvanut”, Boras kertoo.

Sairaanhoitopiiri teki rokotuksista oman selvityksensä, jossa käytiin läpi niin tutkimuksia kuin eri maiden viranomaisten ohjeita. Tutkimuksista kävi selvästi ilmi, että rokottaminen vähentää sairastavuutta, Broas kertoo.

”Suomi on tällä hetkellä ainoa EU-maa, joka ei anna sote-henkilökunnalle neljänsiä annoksia.”

Ainoastaan Kroatian rokotussuosituksia ei ole voitu varmistaa, Broas tarkentaa.

Sairaanhoitopiirin suositus poikkeaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronarokote­suosituksesta. THL suosittelee tällä hetkellä neljänsiä annoksia 60–64-vuotiaille perusterveille.

65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille THL suosittelee syystalveksi tehosteannosta. Tehosteannos­suosituksen erona esimerkiksi neljänteen annokseen on se, ettei tehosteannoksen kohderyhmien osalta sillä ole väliä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on mahdollisesti sairastanut koronan.

Broas toivoo, että THL kävisi läpi tuoreet tutkimukset ja arvioisi nykyistä suositustaan uudemman kerran.

Sairaanhoitopiiri kertoo neuvotelleensa suosituksen antamisesta sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Henkilökunnan rokottaminen voidaan aloittaa sairaanhoito­piirissä heti. Ajankohta uudelle annokselle on hyvä myös sen vuoksi, että käynnissä olevaan influenssarokottamiseen yhdistettynä sen antaminen ei vaadi lisää resursseja.

Euroopan komissio suositteli 12. lokakuuta neljättä koronarokote­annosta kaikelle sote-henkilöstölle. Komissio perusteli julkilausumassaan rokottamista sillä, että rokote suojaa ottajaansa sairaudelta ja mahdollisilta vakavilta oireilta, mutta myös sillä, että rokottaminen suojaa terveydenhuollon kapasiteettia.

Vastaavasti asiasta lausui myös Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC). Lisäksi ECDC ohjeisti EU-maita priorisoimaan rokottamisessa haavoittuvia ryhmiä.

Broas mainitseekin, että rokottaminen kohentaa terveydenhuollon resurssien riittävyyttä.

”Rokotuksilla voidaan vähentää sairastumista, pitkiä sairaslomia ja koronaan liittyviä mahdollisia jälkitauteja.”

Lisäksi rokotettu oireeton taudinkantaja ei levitä huomaamattaan sairaalassa korkean riskin potilaisiin tautia samalla tavalla kuin rokottamaton.

”Tämä on influenssankin kohdalla on koettu tärkeäksi.”

Täydennetty 25.10. kello 19.35: Täydennetty uutiseen tietoa siitä, kenelle kaikille THL suosittelee neljänsiä annoksia.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat