Ruotsi aikoo palauttaa Suomeen kallot, jotka kaivettiin hautaus­maalta 150 vuotta sitten

Kallot 1800-luvulla keränneen ruotsalaisen tiedemiehen Gustav Retziuksen tavoitteena oli todistaa, että suomalaiset ovat alempaa rotua.

Kalloja vietiin muun muassa Pälkäneen rauniokirkon kirkkomaasta.

26.10. 9:24 | Päivitetty 26.10. 12:35

Saadaanko Suomesta Ruotsiin 150 vuotta sitten anastetut pääkallot takaisin viimeinkin?

Karoliinisen instituutin rehtori Ole Petter Ottersen kirjoittaa blogitekstissään, että hän aikoo esittää Ruotsin hallitukselle suomalaisten pääkallojen palautusta vuoden 2023 aikana. Asiasta kertoi aiemmin HBL.

Ottersen kirjoittaa, että asiaan olisi jo aika saada kaikkia osapuolia kunnioittava ratkaisu.

Aiemmin Karoliininen instituutti ei ole suhtautunut yhtä myönteisesti palautukseen, vaan asia on ollut sille pikemminkin kiusallinen.

Instituutin kokoelmissa on noin 80 suomalaisen vainajan kallot. Valtaosa kalloista vietiin Pirkanmaalta, Pälkäneen rauniokirkon kirkkomaasta.

Kallot keräsi Suomesta vuonna 1873 ruotsalainen tiedemies Gustav Retzius kollegoineen. Hänen tavoitteenaan oli todistaa, että suomalaiset ovat alempaa rotua.

Suomessa kallojen palautusta ovat pitäneet esillä muun muassa pirkanmaalainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) ja Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen.

Kiuru on tehnyt kallojen palautuksesta neljä kirjallista kysymystä asiasta vastaaville ministereille. Heinäkuussa Kiuru kertoi verkkosivuillaan saaneensa kirjalliseen kysymykseensä tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen vastauksen.

Vastauksessaan Honkonen totesi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on käynyt jäänteiden palauttamisesta jo pitkään virkamiestason keskusteluja, mutta päätöksenteon eteneminen Ruotsissa edellyttää virallista palautuspyyntöä Suomesta. Sitä ei voida tehdä, ennen kuin tiedossa on paikka, jonne jäänteet voidaan haudata.

Pälkäneellä mahdollisia paikkoja ovat rauniokirkko ja sen ympäristö sekä uusi hautausmaa, jonne on aiemminkin haudattu Museoviraston tekemissä kaivauksissa löydettyjä jäännöksiä.

Presidentti Sauli Niinistö on kutsunut kallojen vientiä Suomesta ”haudanhäpäisyksi”.

Juttua muokattu 26.10. kello 12.34: Korjattu, että asiasta kertoi ensin HBL, ei Yle.

Lue lisää: Ruotsalainen rotu­biologi kaivoi pää­kalloja pälkäneläiseltä kirkko­maalta lähes 150 vuotta sitten – nyt kallot halutaan takaisin Suomeen

Lue lisää: Suomessa liikkui vuonna 1873 ruotsalainen tieteellinen retkikunta, joka vei mukanaan Ruotsiin suomalaisia pääkalloja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat