AL: Suomi on kerännyt valtavan turvevaraston talven varalle

Polttoaineista ja sähköstä tulee niukkuutta talvella, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch.

Polttoaineista ja sähköstä tulee niukkuutta talvella, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen energiajohtaja Pia Oesch.

26.10. 9:45

Suomen valtio varautuu talveen keräämällä öljyä, kaasua ja kivihiiltä varastoon. Nyt on perustettu myös turpeen varmuusvarasto, kertoo Aamulehti.

”Valtio varautuu siihen, että jos puuta ei saada tarpeeksi, sitä voidaan korvata turpeella. Valtiolla ei ole aiemmin ollut turpeen varmuusvarastoa. Tarkoituksena on pitää varastoja ainakin kuutisen vuotta. Kriisi ei ole varmaan kovin äkkiä ohi”, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen energiajohtaja Pia Oesch Aamulehdelle.

Turvetta yritetään haalia yli kahden terawattitunnin edestä. Vielä on epäselvää, tarvitsevatko energiayhtiöt turvevarastoa jo ensi talvena.

Taustalla on Venäjän hyökkäyssota, jonka takia energian kalliit ajat saattavat kestää vuosia. Helpotusta tuo Olkiluoto 3, josta saadaan sähköä yhtä paljon kuin Venäjältä tuotiin aiemmin.

Tulevan talven pahin skenaario on, että talvesta tulee hyytävän kylmä. Silloin Suomessa saatetaan ottaa käyttöön kierrätettävät parin tunnin sähkökatkot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat