Tehyläiset ovat hämmentyneitä hoitajien poikkeavasta kohtelusta muihin EU-maihin verrattuna

Hoitajat ovat huolissaan siitä, että erilaiset linjaukset asettavat eri puolilla Suomea asuvat hoitajat eriarvoiseen asemaan. Lapin sairaanhoitopiiri ilmoitti tiistaina suosittelevansa sote-henkilöstölle neljänsiä koronarokotuksia vastoin THL:n suositusta.

Lapin sairaanhoitopiiri ilmoitti tiistaina suosittelevansa sote-henkilöstölle neljänsiä koronarokotuksia.

26.10. 15:29 | Päivitetty 27.10. 12:55

Hoitajat ovat huolestuneita siitä, ettei sote-henkilökunta saa laajasti Suomessa koronarokotteiden neljänsiä annoksia, kerrotaan hoitajaliitto Tehystä HS:lle.

Asia nousi esille, sillä Lapin sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina aloittavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten vastaisesti neljänsien koronarokotusten antamista sote-henkilöstölle. Suomessa ollaan käyty julkisuudessa aiemminkin keskustelua rokotesuosituksen laajentamisesta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on myös kertonut viestipalvelu Twitterissä tuoneensa henkilöstön huolen esille perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiurulle (sd) lokakuun alussa.

Rytkönen kertoo puhelimitse ennen kaikkea välittäneensä Kiurulle tiedon hoitajien keskuudessa vallitsevasta huolesta ja hämmennyksestä.

”Itse olen ollut odottavalla kannalla. Arvasin, että jossain vaiheessa syksyllä asia nousee esille. Ja pari viikkoa sittenhän EU-komissiohan suosittelikin neljänsiä annoksia sote-henkilökunnalle.”

Rytkönen kertoo, että hoitajien keskuudessa vallitsee suurta hämmennystä. Tehy on saanut runsaasti yhteydenottoja jäseniltään, jotka ihmettelevät, miksei Suomessa ole tehty päätöstä sote-henkilöstön uudesta rokotuskierroksesta vaikka muualla EU-maissa heitä jo rokotetaan.

”Tehyläiset ovat hämmentyneitä siitä, miksi heitä kohdellaan EU-tasolla poikkeavasti.”

Ministeri Kiuru kommentoi tiistaina HS:lle toivovansa, että sote-henkilöstön neljännet rokotukset on saadaan Suomessa käyntiin pikimmiten.

THL ei ole nähnyt tarvetta suosituksen muuttamiseen.

Rytkönen ei ota suoraan kantaa siihen, kannattaako Tehy hoitajien rokotusten laajentamista.

”Kokoustamme asiasta torstaina enkä voi sitä ennen tehdä linjausta. Mutta sen voin sanoa, että Tehyn päätöksentekijät ovat aina suhtautuneet hyvin myönteisesti rokotuksiin.”

Lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo, että Super odottaa ja toivoo THL:n tekevän yleisen linjauksen hoitajien rokottamisesta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola (oik.) kuvattiin valtakunnansovittelijan toimistolla 3. lokakuuta.

”Tällä hetkellä vanhusten kotihoidossa, ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa työskennellään maskit päällä. Tällä hetkellä [korona]tautia on liikkeellä paljon, joten pitää katsoa miten työntekijöitä voidaan suojata”, Paavola sanoo.

Myös Rytkönen huomauttaa, että on rokotus on osa työsuojelua.

”Työturvallisuus ja työsuojelu ovat yksiselitteisesti työnantajan vastuulla.”

Paavolan mukaan Super ei aio antaa omia suosituksiaan rokottamisesta.

”Kyllä valvovan viranomaisen pitää olla se joka linjaa asiasta, ei tässä voida odottaa että ammattiliitot linjaavat tällaista. Toki jokaisella sairaanhoitopiirillähän on oikeus tehdä omia linjauksiaan.”

Paavola kuitenkin huomauttaa, että on tärkeää, ettei työntekijöitä aseteta erilaisilla suosituksilla eriarvoiseen asemaan.

Täydennetty 27.10. kello 12.55. Uutiseen lisätty tieto siitä, että Millariikka Rytkönen kertoi Tehyn kannasta puhelimitse HS:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat