HS:n tiedot: Ministeriön korkea virkamies pidätettiin ihmiskauppa­jutussa

Isoon luonnonmarjayritykseen linkittyvässä esitutkinnassa kahta epäiltyä epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Lisäksi poliisi on pidättänyt kolmannen henkilön, jota epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. HS:n tietojen mukaan virkamies on TEM:n hallitusneuvos Olli Sorainen.

Poliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat tapausta, jossa kymmenien Suomessa työskentelevien thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi vuosien 2020–2022 aikana.

27.10. 14:43 | Päivitetty 27.10. 18:04

HS:n tietojen mukaan Keskusrikospoliisi (krp) epäilee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä suuressa marjanpoimijoita koskevassa rikoskokonaisuudessa.

Krp kertoi torstaina, että se on pidättänyt virkamiehen, mutta ei yksilöinyt tätä tarkemmin.

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM:n viestintäjohtaja Matti Hirvola vahvistaa HS:lle, että krp on torstaina kertonut ministeriön johdolle Soraista koskevasta rikostutkinnasta.

”Olemme aloittaneet omat selvityksemme. Kun poliisin prosessi etenee, tulemme varmasti julkisuuteen tarkemmin tästä asiasta kertomaan. Poliisi tekee omaa työtään nyt, ja kaikki tuki sille työlle.”

Hirvola ei kommentoi ministeriössä aloitettuja selvityksiä ja mahdollisia jatkotoimia. Hänen mukaansa TEM:n pitää nyt kuulla virkamiestä itseään asiassa.

”Ja odottaa se, miten poliisin prosessi tässä etenee. Sen jälkeen katsotaan, miten ministeriö asiassa toimii.”

Sorainen on ollut koko hallituskauden ajan keskeinen virkamies TEM:ssä nimenomaan työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumisen saralla. Hän on ollut valmistelemassa lakeja ja muita toimia ihmiskauppaan ja sen kaltaiseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi. Hän toimii TEM:n asettaman, hyväksikäyttöä torjuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Sorainen valmisteli myös niin sanotun marjalain, jonka oli tarkoitus helpottaa marjanpoimijoiden asemaa. Marjalaki on ollut voimassa kesästä 2021 saakka. Se antoi työsuojeluviranomaiselle mahdollisuuden valvoa marjanpoimijoiden oloja, mutta lakia on myös arvosteltu puutteelliseksi.

”Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa”, krp:n tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi kertoi poliisitiedotteessa.

Tutkinnanjohtaja Mäntyniemi ei kommentoinut asiaa tarkemmin. HS ei torstaina tavoittanut Soraista kommentoimaan tutkintaa. HS ei ole myöskään tavoittanut TEM:n ministeriä tai kansliapäällikköä.

Poliisi kertoi torstaina lisätietoa tutkimastaan laajasta ihmiskaupparikosvyyhdistä marjanpoiminta-alalla.

Poliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat tapausta, jossa kymmenien Suomessa työskentelevien thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi vuosien 2020–2022 aikana.

Esitutkinnan keskiössä ovat pohjoissuomalainen luonnonmarjayritys Polarica marjahankinta oy sekä thaimaalaisyritys, joka on rekrytoinut marjanpoimijoita Thaimaasta Suomeen.

Aiemmin lokakuussa kaksi henkilöä vangittiin Oulun käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta. Toinen vangituista on Polarica marjahankinta oy:n toimitusjohtaja Jukka Kristo. Toinen vangittu epäilty on yritykselle thaimaalaisia poimijoita rekrytoinut yrittäjä.

Poliisi kertoo nyt, että edelleen vangittuina olevien kahden epäillyn rikosnimike on esitutkinnan edetessä koventunut ihmiskaupasta epäillyksi törkeäksi ihmiskaupaksi.

Lisäksi poliisi on pidättänyt yhden henkilön. Tätä kolmatta henkilöä epäillään poliisin mukaan törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Poliisin mukaan Suomen viranomaiset ovat tehneet yhä keskeneräisessä esitutkinnassa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Thaimaan ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Tutkinnanjohtaja Mäntyniemi kertoi aiemmin, että epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan kymmeniä. Heistä moni ei välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi.

Ihmiskauppaa epäillään tapahtuneen marjayrityksen toiminnassa esimerkiksi erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla pakkotyönomaista työtä.

Poliisi epäilee poimijoiden myös olleen työnantajastaan riippuvaisessa asemassa, mikä on ihmiskaupalle ominainen piirre. Tämän lisäksi marjanpoimijoita on poliisin mukaan muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa.

Polarica on yksi Suomen suurimmista toimijoista luonnonvaraisten marjojen hankinta- ja myyntibisneksessä. Suomen lisäksi yritys toimii myös Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Yritys on jo aiemmin kertonut omassa tiedotteessaan, että sen toimitusjohtaja vangittiin lokakuussa epäiltynä ihmiskaupparikoksesta.

Tiedotteen mukaan Jukka Kristo on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

Polarican tiedotteessa sanottiin lisäksi, että myös yhtiö ja sen johto torjuvat kaikki epäilyt lainvastaisesta toiminnasta.

Lue lisää: Suuren ihmis­kauppavyyhdin pääepäilty on miljoonia tienannut marjamoguli

Lue lisää: Marja­tiloilta etsittiin viitteitä ihmis­kaupasta teho­valvonnassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat