STM: Lapin sairaanhoito­piirillä oli ”ehkä osin velvollisuuskin” suosituksensa antamiseen

Lapin sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina THL:n suositusten vastaisesti suosittelevansa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle neljänsiä koronarokotuksia.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmaisseet huolensa hoitajien nykyisestä rokotussuojasta.

27.10. 17:28

Lapin sairaanhoitopiirillä oli ”ehkä osin velvollisuuskin” suosituksensa antamiseen, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Taneli Puumalainen torstaina STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirus­tilannekatsauksessa.

Lapin sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina THL:n suositusten vastaisesti suosittelevansa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle neljänsiä koronarokotuksia. Perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) on sanonut kannattavansa Lapin linjaa.

Puumalainen sanoi tilannekatsauksessa, että henkilöstön rokotuksia täytyy arvioida yleisten rokotussuositusten perusteella.

”Eli sen, että suositellaanko työikäisille aikuisten ryhmälle koronarokotusten lisäannoksia vai ei.”

Kuitenkin yhtäläisesti Puumalainen nosti esiin rokotusten työsuojelullisen näkökulman ja työturvallisuuden.

”Eli liittyykö siihen työhön, jossa kohdataan paljon koronapotilaita erilaisia riskejä. Ja jos liittyy, niin työnantajalla on toki velvoite pyrkiä suojaamaan työntekijöitä mahdollisimman hyvin ja rokotus voi tähän olla keino”, Puumalainen sanoi.

”Tiedämme, että Lapin sairaanhoitopiiri on oman henkilöstötilanteensa ja henkilöstön sairastavuuden perusteella tällaisen suosituksen antanut ja heillä on toki tähän mahdollisuus, työnantajan näkökulmasta ehkä osin velvollisuuskin.”

Johtaja Otto Helve THL:stä kommentoi Puumalaisen jälkeen, että THL perustaa omat suosituksensa lääketieteelliseen näyttöön.

”Ehkä tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, ettei toive tehosta ole väestölle suunnatussa rokoteohjelmassa lääketieteellinen peruste.”

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmaisseet huolensa hoitajien nykyisestä rokotussuojasta. Kyse on työturvallisuudesta ja työsuojelusta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen totesi torstaina Tehyn tiedotteessa.

Lisäksi liitot ovat huomauttaneet, että on tärkeää ettei työntekijöitä aseteta erilaisilla suosituksilla eriarvoiseen asemaan.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat