Professori: Hyvin poikkeuksellista, että Suomessa epäillään korkeaa virka­miestä törkeistä rikoksista

HS kertoi torstaina tietojensa perusteella, että Keskusrikospoliisi epäilee hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä

Professori Kimmo Nuotio

27.10. 21:06

On hyvin poikkeuksellista, että Suomessa epäillään korkeaa virkamiestä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, arvioi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

HS kertoi torstaina tietojensa perusteella, että Keskusrikospoliisi epäilee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä suuressa marjanpoimijoita koskevassa rikoskokonaisuudessa.

Lue lisää: HS:n tiedot: Ministeriön korkea virkamies pidätettiin ihmiskauppa­jutussa

Nuotio kommentoi aihetta yleisesti. Hän huomauttaa, että tutkinnassa on vielä paljon asioita, joita ei tiedetä.

”Emme esimerkiksi tiedä, mikä on epäilyissä törkeyden peruste. Se voi olla merkittävä hyöty tai jokin [lahjukselle] asetettu ehto. Sitä on turha tässä kohtaa spekuloida”, Nuotio sanoo.

Törkeän lahjuksen ottamisessa ja törkeässä virka-aseman väärinkäytössä vankeusrangaistuksen asteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen. Jos rikoksesta tuomitaan, pannaan viralta.

Sorainen on ollut koko hallituskauden ajan keskeinen virkamies TEM:ssä nimenomaan työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumisen saralla. Hän on muun muassa ollut mukana valmistelemassa lakeja ihmiskauppaan puuttumiseksi ja toimii TEM:n asettaman, hyväksikäyttöä torjuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Nuotio myöntää, että epäily on yllättävä. Yllättävyyttä lisää se, että Suomessa yleisesti virkamiesten lahjottavuus on hyvin alhaista.

”Meillä on hyvin vähän merkittäviä lahjusrikoksia, joissa olisi tuomittu korkea virkamies.”

Yleensä rikosepäilyt ovat liittyneet kaavoitus- tai rakentamiskuvioihin.

Tuorein Nuotion mieleen nouseva esimerkki on Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjusrikosasia. Vyyhdin tapahtumat sijoittuivat vuosiin 2006–2011. Peltomäkeä epäiltiin lahjuksen vastaanottamisesta, mutta hovioikeus lievensi tuomion lopulta vuonna 2019 lahjusrikkomukseksi ja Peltomäki sai sakkorangaistuksen.

Sitä aiempi esimerkki on 1990-luvulta, kun silloinen Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raimo Salminvuo sai yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaisen ehdottoman vankeustuomion törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta.

Muita esimerkkejä ovat 1980-luvulta silloisen asuntohallituksen rahoitusjohtajan Kalevi Sassin virkarike ja ehdollinen vankeusrangaistus sekä metrotoimiston johtaja Unto Valtasen yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdoton vankeus lahjusten ottamisesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat