Läpimurto Vastaamon tapauksessa: Suomalaismies vangittu poissaolevana

Poissaolevana vangittu 25-vuotias mies on etsintäkuulutettu, ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Poliisin tiedossa on, että epäilty oleskelee tällä hetkellä ulkomailla.

Keskusrikospoliisi on edennyt Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnassa.

28.10. 8:09 | Päivitetty 28.10. 8:54

Keskusrikospoliisi on edennyt Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnassa.

Esitutkinnassa on vangittu poissaolevana ja etsintäkuulutettu mies, jota poliisi epäilee Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta. Henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Epäilty on noin 25-vuotias Suomen kansalainen.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi torstaina yhden henkilön poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Keskusrikospoliisi vaati vangitsemista liittyen Vastaamoon kohdistuneen tietomurron esitutkintaan, josta poliisi tiedotti ensimmäisen kerran lokakuussa 2020.

Tietomurto paljastui, kun asiakkaiden arkaluonteisia tietoja alkoi ilmestyä pimeään verkkoon pala palalta. Verkkoon päätyi tuhansien asiakkaiden tietoja. Vastaamo asetettiin konkurssiin helmikuussa 2021.

Poliisin tiedossa on, että epäilty oleskelee tällä hetkellä ulkomailla, minkä vuoksi hänet vangittiin poissaolevana. Henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, jonka nojalla hänet voidaan ottaa kiinni ulkomailla.

Kiinnioton jälkeen poliisi pyytää epäillyn luovuttamista Suomeen. Epäillystä tullaan antamaan myös Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus.

”Poliisi on edistynyt tutkinnassa merkittävästi. Tähän pisteeseen on päästy pitkäjänteisellä ja huolellisella työllä. Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä sekä poliisilaitosten että muiden viranomaisten kesken Suomessa ja kansainvälisesti. Vielä on liian aikaista arvioida ajankohtaa, jolloin esitutkinta voidaan saattaa syyteharkintaan”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Esitutkinta on edelleen kesken. Poliisi selvittää lisäksi tietomurrosta epäillyn henkilön yhteyttä tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin ja tietojen levittämiseen.

Uhreja muistutetaan edelleen tekemään rikosilmoitus sähköisesti. Noin 22 000 asianomistajaa on jo tehnyt rikosilmoituksen poliisille tapaukseen liittyen. Uhrien poikkeuksellisen suuren lukumäärän takia asianomistajien kuulemiset toteutetaan sähköisesti. Sähköisiä lausumia poliisi on vastaanottanut vasta noin 6 400.

”Kehotamme kaikkia uhriksi joutuneita tekemään rikosilmoituksen ja rikosilmoituksen tehneitä antamaan sähköisen lausuman. Lausumalomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa”, kertoo Leponen.

Poliisin arvion mukaan edelleen on noin 10 000 uhria, jotka eivät ole tehneet rikosilmoitusta.

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio sai syyskuun lopulla syytteen tietosuojarikoksesta. Syyte liittyy henkilötietojen käsittelemiseen niin huolimattomasti, että kymmenien tuhansien asiakkaiden arkaluonteisia tietoja pääsi vuotamaan ulkopuolisille.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat