Auto ajautui vastaan­tulevien kaistalle pikku­hiljaa – Tämä Luumäen kuolon­kolarista tiedetään nyt

Luumäen kolariautossa olleiden lasten vointi on onnettomuuden vakavuuteen nähden hyvä, kertoo tutkinnanjohtaja Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista. Lapsia ei ole vielä kuultu tapahtuneesta.

Kuolonkolari tapahtui Somerharjun kohdalla Luumäellä viime viikon tiistaina iltapäivällä.

31.10. 11:56

Luumäen kolariautossa olleiden lasten vointi on onnettomuuden vakavuuteen nähden hyvä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista.

”Viime viikon tietojen mukaan lapset eivät loukkaantuneet erityisen vakavasti”, Tielinen sanoo.

Kaksi aikuista kuoli valtatie 6:lla henkilöauton ja rekan nokkakolarissa viime viikon tiistaina Etelä-Karjalassa Luumäellä. Henkilöautossa oli onnettomuushetkellä nelihenkinen perhe: kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Somerharjun kohdalla auto ajautui vastaantulevien kaistalle ja törmäsi vasemmasta etukulmastaan vastaantulevan rekan vasempaan etukulmaan. Perheen vanhemmat kuolivat onnettomuudessa välittömästi.

Lapset toimitettiin sairaalahoitoon Helsinkiin. Poliisi kertoi jo keskiviikkona, että lasten tila on vakaa eikä lapsilla ole hengenvaaraa.

Lapsista vanhempi on kouluikäinen ja nuorempi alle kouluikäinen. Poliisi ei kerro lasten ikää tämän tarkemmin. Lapsia ei ole vielä kuultu tapahtuneesta.

”Se on vielä auki tullaanko lapsia kuulemaankaan. Vanhempi lapsi voisi olla iältään kuultavissa, mutta tämän asian kanssa ei ole kiirehditty. Lapsilla on muutenkin rankka tilanne.”

Poliisi epäilee kuljettajana toiminutta perheen isää liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kuolemantuottamuksesta sekä kahdesta vammantuottamuksesta. Koska epäilty on kuollut, epäilyt eivät tule johtamaan syytteeseen asti.

Esitutkinnassa ei ole ilmennyt, että auto olisi ajanut ylinopeutta tai ohitellut muita autoja.

Poliisi on haastatellut onnettomuuden silminnäkijöitä kuten onnettomuusauton perässä ajanutta.

”Jostain syystä auto niin sanotusti seilasi kaistalla ja lopulta ajautui vastaantulevien kaistalle. Emme tiedä, miksi auto seilasi ja saattaa olla, että emme sitä saa koskaan selville.”

Sää oli onnettomuushetkellä hyvä ja tie kuiva. Tien pinnassa ei ollut paikalla olleiden viranomaisten mukaan jäätä eikä liukkaus poliisin arvion mukaan aiheuttanut onnettomuutta.

Seilaaminen ei Tielisen mukaan viittaa niinkään auton hallinnan menettämiseen vaan johonkin kuljettajasta johtuvaan syyhyn. Seilaamista voi aiheuttaa esimerkiksi alkoholi, sairauskohtaus, väsymys, puhelimen selaaminen tai riita autossa.

Mikään tähän mennessä saatu tieto ei viittaa teon tahallisuuteen.

”Auton ohjaamisesta suoraan vastaantulevien kaistalle ei ole havaintoja. Havaintojen mukaan auto ajautui pikkuhiljaa keskemmälle.”

Päijät-hämeestä kotoisin ollut perhe oli matkalla Lappeenrannasta kohti Kouvolaa.

Autoa onnettomuushetkellä kuljettaneen isän verestä ei onnettomuuspaikalla mitattu alkoholipitoisuutta. Äiti istui kuljettajan penkin takana.

Keskeisin syy lasten selviämiselle ja vammojen laadulle onkin Tielisen mukaan istuminen auton oikealla puolella.

”Kyse oli tuurista. Lapset sattuivat istumaan auton oikealla puolella ja törmäys vaurioitti enemmän vasenta reunaa. Epäilenpä, että turvaistuinkaan ei olisi pelastanut lapsia, jos he olisivat sattuneet istumaan vasemmalla. Siihen en osaa ottaa tarkemmin kantaa, jääkö lapsille onnettomuuksista jotain vammoja”, Tielinen sanoo.

Poliisi jatkaa onnettomuuden syyn tutkintaa. Toiveena on, että onnettomuudessa kuolleille tehdyistä oikeuslääketieteellisistä kuolemansyyn selvityksistä saataisiin jotain tietoa kolarin syystä. Tässä voi kuitenkin mennä jopa kuukausi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat