Korkeaa virka­miestä ja marja­mogulia epäillään ihmis­kauppa­jutussa – Tämä vyyhdistä tiedetään

Poliisi epäilee tunnettua marjayrittäjää ja thaimaalaispoimijoiden rekrytoijaa törkeästä ihmiskaupasta. Lisäksi poliisi on pidättänyt virkamiehen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Marjayhtiötä koskeva rikosepäily ulottuu myös Ruotsiin. SVT:n mukaan Ruotsin maahanmuuttovirasto on tehnyt poliisille ilmoituksen yhtiöstä.

29.10. 16:42 | Päivitetty 29.10. 17:31

Poliisin ja Rajavartiolaitoksen tutkima laaja ihmiskaupparikosvyyhti luonnonmarja-alalla sai torstaina uuden käänteen, kun keskusrikospoliisi tiedotti epäilevänsä yhtä henkilöä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Keskusrikospoliisi kertoi pidättäneensä virkamiehen, mutta ei yksilöinyt tätä tarkemmin.

Perjantaina STT kertoi, että poliisi vaatii työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta Olli Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Käräjäoikeus käsittelee vangitsemista sunnuntaina.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi krp:stä kertoi poliisin epäilevän, että ”lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa.”

Mäntyniemi ei avannut tarkemmin, mistä virkamiehen rikosepäilyssä on kyse.

HS ei ole tavoittanut Soraista itseään kommentoimaan tutkintaa.

TEM:n viestintäjohtaja Matti Hirvola vahvisti HS:lle, että krp on torstaina kertonut ministeriön johdolle Soraista koskevasta rikostutkinnasta.

Hirvola sanoi, että ministeriö on aloittanut omat selvityksensä. Hän ei kuitenkaan kommentoinut HS:lle enempää ministeriössä aloitettuja selvityksiä ja mahdollisia jatkotoimia.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan on hyvin poikkeuksellista, että Suomessa epäillään korkeaa virkamiestä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

SORAINEN on ollut koko hallituskauden ajan keskeinen virkamies TEM:ssä juuri työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumisen saralla. Hän on ollut valmistelemassa lakeja ja muita toimia ihmiskauppaan ja työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi.

Hän toimii TEM:n asettaman, hyväksikäyttöä torjuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Sorainen valmisteli myös viime vuonna voimaan astuneen marjalaiksi kutsutun lain. Sen tarkoituksena on pyrkiä parantamaan etenkin ulkomaisten marjanpoimijoiden asemaa ja määritellä yritysten velvollisuudet aiempaa tarkemmin ja velvoittavammin.

Laki on antanut työsuojeluviranomaiselle mahdollisuuden valvoa marjanpoimijoiden oloja. Lakia on toisaalta myös arvosteltu puutteelliseksi.

Rikosepäilyt tulivat julkisuuteen aiemmin lokakuussa, kun poliisi kertoi tutkivansa yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa laajaa ihmiskaupparikosvyyhtiä marjanpoiminta-alalla.

Poliisi epäilee kymmenien Suomessa työskennelleiden thaimaalaisten marjanpoimijoiden joutuneen ihmiskaupan uhriksi vuosien 2020–2022 aikana liittyen marjanhankintayrityksen toimintaan.

Esitutkinnan keskiössä ovat pohjoissuomalainen luonnonmarjayritys Polarica marjahankinta oy sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Polarica marjahankinta oy:n toimitusjohtaja Jukka Kristoa ja yritykselle thaimaalaisia poimijoita rekrytoinutta thaimaalaisyrittäjää epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Molemmat epäillyt ovat olleet lokakuun alusta saakka vangittuina.

Torstaina poliisi kertoi, että epäiltyjen rikosnimike koveni esitutkinnan aikana perusmuotoisesta ihmiskaupasta epäillyksi törkeäksi ihmiskaupaksi.

Poliisi on kertonut epäilevänsä, että yrityksen toiminnassa olisi syyllistytty ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä marjanpoimijoilla pakkotyönomaista työtä.

Poliisi epäilee kausityöläisiksi tulleiden poimijoiden olleen työnantajastaan riippuvaisessa asemassa, mikä on ihmiskaupalle ominainen piirre.

Tämän lisäksi marjanpoimijoita on poliisin mukaan muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa.

Tutkinnanjohtajan aiemmin kertoman mukaan ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan kymmeniä, mutta heistä kaikki eivät välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi.

Poliisin mukaan Suomen viranomaiset ovat tehneet yhteistyötä muun muassa Thaimaan ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi aiemmin lokakuussa, että tapausta tutkitaan myös Ruotsissa. Polarica-konsernin ja sen marjayhtiön pääkonttori sijaitsee Haaparannalla Pohjois-Ruotsissa.

SVT:n mukaan Ruotsin maahanmuuttovirasto on tehnyt poliisille ilmoituksen yhtiöstä.

”Nyt poliisin on tutkittava, onko marjanpoimijoita käytetty hyväksi. Jo nyt tiedetään, että marjanpoimintateollisuus on riskiala”, Ruotsin maahanmuuttoviraston tiedottaja Pierre Karatzian kertoi 6. lokakuuta SVT:lle.

Ruotsin maahanmuuttoviraston tekemä ilmoitus koskee SVT:n mukaan jopa noin sataa henkilöä, joilla on vuosien varrella ollut työlupa liittyen Polaricaan.

VUODESTA 1972 toiminut Polarica on yksi Suomen suurimmista toimijoista luonnonvaraisten marjojen hankinta- ja myyntibisneksessä. Suomen lisäksi yritys toimii Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Asiakastiedon mukaan yrityksen liikevaihto oli tänä vuonna 12 miljoonaa euroa.

Yrityksen toimitusjohtaja ja nykyinen enemmistöomistaja Jukka Kristo on Lapissa tunnettu yrittäjä, joka on antanut medialle vuosien varrella lukuisia haastatteluja luonnonmarja-alaan ja myös ulkomaisiin marjanpoimijoihin liittyen.

Polarican on kerrottu tuoneen Suomeen esimerkiksi täksi kesäksi noin 1 100 thaimaalaista marjanpoimijaa.

Kausipoimijoiksi tulevat thaimaalaispoimijat ovat muun muassa riisinviljelijöitä, joiden katsotaan poimivan luonnonmarjoja niin sanottuina itsenäisinä yrittäjinä. Toisin sanoen he eivät ole työsuhteessa.

Kristo on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt. Myös Polarica ja sen johto ovat tiedotteessaan torjuneet kaikki epäilyt lainvastaisesta toiminnasta.

Työministeri Tuula Haatainen kommentoi lahjusepäilyjä lauantaina Helsingin Sanomille. Haataisen mukaan tapaus on syytä selvittää nopeasti ja seikkaperäisesti.

Oikaisu 29.10.2022 kello 17.30: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että poliisi olisi kertonut perjantaina vaativansa Soraisen vangitsemista. Todellisuudessa STT kertoi perjantaina poliisin vaativan Soraisen vangitsemista.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat