THL vääntää rauta­langasta: Neljänsiä rokotuksia ei tarvita laajemmalle väestölle

THL muistuttaa, että jo suositellut rokoteannokset antavat erinomaisen suojan vaikealta koronataudilta.

1.11. 10:24 | Päivitetty 1.11. 13:24

Terveet, työikäiset suomalaiset eivät näillä näkymin tarvitse uutta koronarokote­kierrosta, sanoi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaiaamuisessa korona-aiheisessa tiedotustilaisuudessa.

Perusteluna on se, että jo suositellut rokoteannokset antavat erinomaisen suojan vaikealta koronataudilta. Hypoteettisesti tilanteen voisi muuttaa uusi ilmestyvä koronaviruksen variantti – toisaalta sekään ei olisi yksioikoista.

”Kuitenkin tällä hetkellä vakavan taudin suoja on pysynyt hyvänä, vaikka variantit ovat vaihtuneet”, Nohynek sanoi.

Lisäksi Nohynek kertoi tilaisuudessa, että rokotteet ja sairastettu tauti muodostavat yhdessä erittäin voimakkaan ja pitkäaikaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Tällaisen niin sanotun hybridi-immuniteetin tuoman suoja on todettu tutkimuksissa säilyvän ainakin 12 kuukauden ajan yli 95 prosentissa.

Suomessa suurella osalla 12-vuotta täyttäneistä lapsista ja työikäisistä aikuisista on hybridi-immuniteettia.

THL:n johtava asiantuntija Sirkka Goebeler, terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve , ylilääkäri Tuija Leino sekä ylilääkäri Hanna Nohynek kertoivat tiistaisessa tiedotustilaisuudessa muun muassa koronarokotuksista.

Julkisuudessa on viime viikkojen aikana käyty vääntöä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan neljänsistä koronarokotuksista. Vaikka THL ei niitä suosita, Lapin sairaanhoitopiiri päätti viime viikolla aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle neljännen rokotekierroksen. Sosiaali- ja terveysministeriöstä on annettu päätökselle tukea.

THL:n asiantuntijalääkäri Eero Poukka kertoo THL:n tiedotteessa, että tartuntasuojan näkökulmasta taudin sairastaneetkin hyötyvät lyhytaikaisesti rokotuksista. Lisäannoksilla ei kuitenkaan saada merkittävää hyötyä, kun suoja tartuntoja vastaan laskee aina uudelleen lyhyen ajan jälkeen matalammalle tasolle.

”Myös rokotusten turvallisuutta on tarkasteltava saatavien hyötyjen rinnalla”, Poukka huomauttaa.

Terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve kommentoi tilaisuudessa, ettei julkinen keskustelu tehosteannoksista ole kuitenkaan suinkaan turhaa.

”Ehkä tämä kuvastaa sitä, että on paljon osaamista, ymmärrystä ja mielenkiintoa aihetta kohtaan”, Helve sanoi.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat