Poliisi vaatii TEM:n Soraista vangittavaksi, ministeriö aloittaa sisäisen tarkastuksen

Hallitusneuvos Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöksestä. Epäilyt liittyvät suureen marjanpoimijoiden ihmiskauppavyyhtiin.

Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

28.10. 16:09 | Päivitetty 28.10. 17:29

Poliisi vaatii työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta Olli Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Käräjäoikeus käsittelee vangitsemista sunnuntaina.

Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina. Rikosepäilyt liittyvät laajaan ihmiskaupparikostutkintaan, jossa thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen Suomessa hyväksikäytön uhreiksi.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan epäiltyjen rikosten tekoaika alkaa vuoden 2019 alusta ja jatkuu tämän viikon keskiviikkoon. Tekopaikkakuntaa ei ole täsmennetty.

”Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa”, krp:n tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi kertoi torstaina poliisitiedotteessa.

TEM kertoo käynnistävänsä sisäisen tarkastuksen Soraiseen liittyvien vakavien rikosepäilyjen vuoksi.

Tarkastus alkaa välittömästi. Sen kohteena on ministeriön valvonta- ja riskienhallintaprosessien toimivuuden arviointi.

TEM kertoi perjantaina myös lähettävänsä Soraiselle kuulemiskirjeen. Virkamieslain mukaan kuulemisen tulisi tapahtua viikon kuluessa.

HS ei ole tavoittanut työministeri Tuula Haataista tai TEM:in kansliapäällikkö Raimo Luomaa kommentoimaan asiaa.

Lue lisää: Pidätetty TEM:n korkea virkamies on keskeisessä roolissa marjan­poiminta-alan sääntelyssä

Lue lisää: Korkean virka­miehen lahjus­epäily tyrmistyttää ministeriössä

Lue lisää: HS:n tiedot: Ministeriön korkea virkamies pidätettiin ihmiskauppa­jutussa

SORAINEN on ollut koko hallituskauden ajan keskeinen virkamies työ- ja elinkeinoministeriössä työperäiseen hyväksikäyttöön puuttumisen saralla.

Sorainen on ollut valmistelemassa lakeja ja muita toimia ihmiskauppaan ja sen kaltaiseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi. Hän toimii TEM:n asettaman, hyväksikäyttöä torjuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Sorainen valmisteli myös niin sanotun marjalain, jonka oli tarkoitus helpottaa marjanpoimijoiden asemaa. Marjalaki on ollut voimassa kesästä 2021 saakka.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi torstaina HS:lle, että on hyvin poikkeuksellista, että Suomessa korkeaa virkamiestä epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat