Viikonloppuna kovia tuulen­puuskia koko Suomessa, myräkkä voi kaataa puita sähkö­linjoille

Lauantaina koko maassa sataa runsaasti.

Aallot iskivät rantaan tuulisessa säässä Eiranrannassa Helsingissä 6. lokakuuta .

28.10. 18:54 | Päivitetty 28.10. 18:58

Viikonloppuna on luvassa kovia tuulenpuuskia etenkin Suomen itäosiin, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Sähköyhtiöissä varaudutaan mahdollisiin sähkökatkoihin siltä varalta, että puita kaatuu sähkölinjoille.

Viikonlopun syysmyrskyyn ilmoittaa varautuneensa ennalta esimerkiksi PKS Sähkönsiirto, joka vastaa Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon sähkönjakelusta.

”Iso osa puiden lehdistä on onneksi jo pudonnut maahan. Se vähentää lehtipuiden osalta kaatumisherkkyyttä. Toisaalta maa ei ole vielä roudassa, mikä taas pahentaa tilannetta. Jäätynyt maa saisi puut kestämään paremmin tuulta”, linjaa PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen tiedotteessa.

Kova, puuskittainen tuuli alkaa ennusteiden mukaan lauantaina illalla ja jatkuu ainakin idässä lähes koko sunnuntaipäivän. Kovimmillaan puuskat voivat ennusteiden mukaan yltää 20 metriin sekunnissa tai sen ylikin.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Anja Häkkinen sanoi perjantaina, että voimakas matalapaine kulkee lauantaina Suomen yli niin, että sen keskus osuu Pohjois-Suomeen. Rajuimpia tuulia on odotettavissa Suomen itäosiin.

”Lauantain aikana sataa runsaasti kautta maan. Suurimmat kertymät voivat nousta 20 milliin vettä. Keski- ja Pohjois-Lapissa sade tulee pääosin lumena, jota saattaa karttua 10–15 senttiä.”

Sateiden odotetaan päättyvän sunnuntain vastaisena yönä. Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon suunnalla viimeiset sateet saattavat tulla Häkkisen mukaan osin räntänä.

Sunnuntaista on tulossa pääosin poutapäivä, mutta kova luoteistuuli jatkuu.

Lämpötila kipuaa Etelä-Suomessa lauantaina noin 10 asteeseen, mutta putoaa sunnuntaina noin viiteen asteeseen. Lapissa lämpö laskee hieman pakkaselle ainakin sunnuntaina.

Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille kovan tuulen varoituksen kaikille Suomen maa- ja merialueille. Ajokeli maanteillä voi olla huono Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan itäosissa sekä Kainuussa.

Sunnuntainakin kovan tuulen varoitus on voimassa kaikilla merialueilla ja laajasti maa-alueilla. Tuulivaroitusta ei ole annettu sunnuntaille Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan ja Ahvenanmaalle eikä pohjoisessa Lapin käsivarteen.

Ajokeli saattaa olla sunnuntaina kehno Pohjois-Pohjanmaan itäosissa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa.

”Säävaroitusten mahdollista muuttumista on kuitenkin hyvä seurata vielä viikonlopun aikana Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta internetistä”, meteorologi Häkkinen suosittaa.

Myös vielä maanantain vastaiselle yölle ja aamulle on annettu varoitus kuuraliukkaudesta Länsi-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle sekä Lapin eteläosaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat