Tuhannen sian sikala tuhoutui osin palossa, valta­osa sioista saatiin pelastettua

Pelastuslaitos sai hälytyksen sikalapalosta Pohjanmaalla puoli seitsemältä aamulla. Noin tuhannesta siasta suurin osa saatiin pelastettua.

Sikalassa oli palon syttymishetkellä sisällä tuhat sikaa.

31.10. 7:48 | Päivitetty 31.10. 14:24

Suuri sikala tuhoutui suurelta osin tulipalossa Uudenkaarlepyyn Jepualla Pohjanmaalla. Palon syttymishetkellä sikalassa oli sisällä tuhat sikaa, kertoo päivystävä palomestari Vesa Berg.

Noin 20 sikaa piti lopettaa, mutta loput saatiin pelastettua.

Sikalan kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee asuinrakennus, jossa oli palon syttymishetkellä neljä ihmistä. He pelastautuivat rakennuksesta omatoimisesti, eikä kukaan heistä loukkaantunut.

”Tilalla on asunut neljä ihmistä, jotka pyörittävät sikalaa. Se on heidän elinkeinonsa, joka on toistaiseksi tuhoutunut”, Berg kertoo.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta Bärsintielle noin puoli seitsemältä aamulla. Kun pelastuslaitos saapui paikalle, sikalan välikatto paloi jo ”täyttä häkää”, Berg kertoo. Paikalle hälytettiin 18 pelastus­laitoksen yksikköä.

Pelastuslaitos sai tunteja kestävän sammutustyön aikana rajattua palon sikalan keskiosaan. Palopesäkkeiden sammutustyössä ja romahtaneen rakennuksen raivaamisessa oli apuna muun muassa kaksi nosturia.

Kahdelta iltapäivällä pelastuslaitos aloitti palon jälkivartioinnin. Berg arvioi alustavasti, että vartiointi saattaa kestää jopa tiistaiaamuun asti.

Alustavien tietojen mukaan palo sai alkunsa rakennuksen keskiosasta. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Sikala on rakennettu niin, että keskellä on vanha maatilarakennus. Sikalaa on laajennettu vanhan rakennuksen päätyihin.

Sikala on rakennettu niin, että keskellä on vanha noin tuhannen neliön kokoinen maatilarakennus. Sikalaa on laajennettu vanhan rakennuksen päätyihin. Uudet osat ovat Bergin arvion mukaan yhteensä noin 1 500 neliötä.

Siat saatiin pelastettua ensin tulipalon alta rakennuksen uusiin osiin. Koska rakennuksen keskiosa tuhoutui tulipalossa, ei sikalan logistiikka ole kuitenkaan enää toimiva.

”Sen vuoksi siat eivät enää tänne palaa”, Berg kertoo.

Palon alta pelastetut siat siirrettiin Mustasaaren Petsmoon. Siellä sikojen on tarkoitus kasvaa teuraaksi asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat