Vapaa­ehtoisten joukko alkoi narauttaa pyörä­varkaita Oulussa, ja tulokset ovat pysäyttäviä

”Olen ylpeä, että sain herätettyä parvekekyttäyksen muotiin”, sanoo pyörävarkaita Oulussa narauttavan partion perustaja Ilkka Pulkkinen.

4.11. 2:00 | Päivitetty 4.11. 9:09

Varastetuista polkupyöristä on kertynyt ”hirviä rekisteri” oululaisen Ilkka Pulkkisen perustamalle vapaaehtoisten partiolle.

Leikkisästi Bike’s patrullen -nimellä kulkeva ryhmä koostuu 17 vapaaehtoisesta oululaisesta, jotka omistavat viikonloppunsa varastettujen pyörien etsimiseen. Ryhmän tulokset ovat niin kovia, että toiminta on herättänyt laajaa huomiota ympäri Suomen.

”Noin 800 ilmoitusta on tullut fillareista, jotka on keikattu. Niistä olemme pari sataa onnistuneet palauttamaan takaisin omistajilleen”, Pulkkinen sanoo.

Monia ryhmässä mukana olevia yhdistää kokemus pyörävarkauden uhriksi joutumisesta sekä halu auttaa muita.

”Ihan tavallisia perheenisiä ja -äitejä. Yhdeltä oli varastettu seitsemän pyörää”, Pulkkinen kuvaa.

Oulu on ollut pyörävarkauksien kärkikaupunki Suomessa, eikä ongelma ole helpottanut.

Bike’s patrullen tutkii poliisin kanssa pyörävarastoa, josta löytyi varastettuja pyöriä.

Oulun Bike’s patrullen etsii ja löytää pyöriä, joiden katoamisesta sille on jaettu ilmoituksia sosiaalisen median ryhmissä.

”Olen ylpeä, että sain herätettyä parvekekyttäyksen taas Suomessa muotiin. Valtaosa pyöristä löytyy sitä kautta esimerkiksi taloyhtiöiden pyörävarastoista”, kertoo Pulkkinen.

Paitsi varastoista, anastettuja pyöriä löytyy Pulkkisen mukaan melkein mistä vain. Kuten kaupan pihalta, josta Pulkkinen kerran bongasi eräältä tytöltä pari viikkoa aiemmin varastetun pyörän. Tilanne tallentui videolle, jonka voi katsoa jutun alussa.

”Kutsuin tytön paikalle ja tämä meni vaatimaan pyörää takaisin henkilöltä, joka saapui avaamaan kevyttä runkolukkoaan. Niinhän siinä kävi, että pyörä luovutettiin takaisin oikealle omistajalleen”, kuvaa Pulkkinen.

Ryhmä seuraa myös netin myyntisivustoja, joissa varastettuja pyöriä kaupitellaan. Kun kohde löytyy, tehdään valeosto. Kaupanteko­tilanteeseen kutsutaan sekä oikea pyörän omistaja että poliisi.

Pulkkinen vakuuttaa, ettei partio ota talteen pyöriä, joista se ei ole varma, että ne on varastettuja.

Asiasta varmistutaan rikosilmoituksen, tunnistettavan kuvan tai runkonumeron perusteella. Pyörät, jotka eivät ole heti päätyneet omistajilleen, ryhmä on varastoinut välivarastoon odottamaan noutoa. Varastoituna on enimmillään ollut yli sata pyörää.

Tarkkana pitää olla siinä, kenelle pyöriä luovutetaan.

”Ilman todistusta emme luovuta kenellekään. Pitää olla takuutodistus tai kuitti. Sitäkin pitää pohtia, kuka pyörän sillä hetkellä omistaa. Jos pyörästä on saatu vakuutuskorvaukset, sen omistaa vakuutusyhtiö, jolloin pyörä siirtyy poliisille”, sanoo Pulkkinen.

Poliisilaitoksella pyörän omistaja todistaa vakuutusasiat vakuutussopimuksen ja mahdollisen maksukuitin kanssa. Pulkkisen mukaan Bike’s patrullen vaatii yleensä sen, että pyörästä on tehty rikosilmoitus.

”Jos näin ei ole, asia hoidetaan meidän toimesta vakuutusyhtiön kanssa.”

Vapaaehtoistyö on ollut aikaa vievää ja värikästä. Käytössään partiolla on kaksi pakettiautoa, mutta etsintätyötä tehdään pääsääntöisesti pyöräillen.

Onnistumiset auttavat jaksamaan. Vaikkapa lapsen ilo, kun anastettu pyörä löytää takaisin. Pulkkinen sanoo myös, että ihmisiltä saatu palaute on ollut lähes yksinomaan kiittävää.

Oululainen tyttö sai kaksi vuotta teillä tuntemattomilla olleen pyöränsä takaisin.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista ymmärtää, mistä toiminta kumpuaa. Pyörävarkaus voi kuulostaa vähäiseltä, mutta sille, jolta pyörä on viety, tapaus on aina iso.

”Kun se 900 euron normipyörä ihmiseltä viedään, se on hänelle iso asia. Poliisi ei pysty välttämättä vastaamaan siihen niin kuin pitäisi. Emme pysty valjastamaan tutkijoita asian ympärille niin paljon kuin tarvetta olisi.”

Raaka lähtökohta poliisissa on, että mitä törkeämpi rikos on, sitä enemmän sen tutkimiseen panostetaan.

”Polkupyörärikollisuus sijoittuu siihen massarikollisuuteen, joka on kärsinyt resurssiongelmista”, Kiiskinen sanoo.

Pyörävarkaudet kytkeytyvät pitkälti huumerikollisuuteen.

”Sillä tavalla se on isompi ongelma yhteiskunnassa kuin se kuulostaakaan. Siihen pitäisi pystyä panostamaan Oulussa ja muuallakin enemmän”, Kiiskinen sanoo.

Pelkästään Oulun poliisin alueella pyöriä varastetaan vuodessa yli miljoonan euron arvosta. Tänä vuonna alueella on kirjattu tähän mennessä 1 600 ilmoitusta viedyistä pyöristä.

Valtaosa on varkauksia. Näpistyksenä käsitellään korkeintaan 500 euron arvoinen omaisuus.

Halvemmista pyöristä ei välttämättä aina tehdä rikosilmoitusta, mutta pyöränomistajalle vanhankin pyörän katoaminen voi olla taloudellisesti iso asia.

Pyörävaras otettiin kiinni. Paikalla poliisi ja Bike’s patrullen.

Kiiskinen on tehnyt pitkän poliisiuran ja sanoo nyt heränneen kansalaisaktivismin olevan ennen näkemätöntä.

”Asukasyhteisöjen kodinturvapartioita on ollut aiemmin. Tämä uudenlainen toiminta on ollut poliisin näkökulmasta kuitenkin hämmentävää”, hän sanoo.

Kiiskinen arvelee, että partio liikkuu niillä rajoilla, että se saattaa itse syyllistyä rikoksiin.

”He ottavat haltuunsa anastetuksi olettamiaan pyöriä julkisilta paikoilta ja taloyhtiöiden varastoista. Pyörien hakeminen taloyhtiöiden tiloista yksityiseltä alueelta voi perustellusti herättää hämmennystä, jopa ärtymystä. Huolimatta hyvästä tahdosta näin pitkälle meneminen on varsin riskialtista ja tehtävä pitäisi jättää poliisille.”

Kiiskinen myöntää, että iso osa partion haltuun ottamista pyöristä varmasti onkin varastettuja. Erityisen ongelmallista niiden haltuun otosta kuitenkin tekee pyörien välivarastointi.

Pulkkinen korostaa, että pyörille on tiedossa omistaja ja ne odottavat noutoa. Pyöristä, joiden omistussuhde on epäselvä tai ne kuuluvat vakuutusyhtiölle, partio ilmoittaa poliisille.

Syksyn aikana Pulkkisen partiolle on syntynyt selkeä kuva siitä, mistä kaupunginosista pyöriä eniten varastetaan ja mistä niitä eniten löytyy.

Pahimpia ”pesiä”, joista pyöriä on sekä viety että löydetty, ovat syksyn mittaan Oulussa olleet Sairaalanrinne, Etulyötty ja Toppilansaari sekä läpi vuorokauden auki olevien ruokakauppojen pihat.

Tilanne näillä alueilla on partion toiminnan myötä parantunut selvästi. Varastelu on Pulkkisen mukaan vähentynyt.

”Siitä kiitos kuuluu kaikille meitä auttaneille vinkkaajille, eli niille parvekekyttääjille.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat